Header image
Text background bars
log

Postikorteilla ja t-paidoilla tukea Sevettijärvelle

Helmikuun alussa Yle Sápmi julkaisi nettisivuillaan ensin saamenkielisen, sitten suomenkielisen jutun kolttasaamelaisesta Marista, joka pyysi ihmisiä kirjoittamaan postikortin Sevettijärven koululle. Sevettijärven peruspalvelut supistuivat edellisenä syksynä entisestään, kun asiamiesposti Sevetin baarin sulkemisen yhdeydessä lopetti myös. Nettijuttua luettiin ja jaettiin ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Kolttasaamelainen kulttuuriyhdistys Saa’mi Nue’tt perusti Facebookiin tapahtuman Lähetä postikortti Sevettijärvelle ja niin huomio muuttui nopeasti toiminnaksi: Sevettijärven koululle alkoi virtaamaan postikortteja joka puolelta Suomea, ulkomaita myöten. Kortteja tuli niin paljon, että koulun opettaja ja oppilaat kiskoivat pulkalla laatikkokaupalla viestejä postiautolta koululle. Mediat kiinnostuivat, oppilaita ja opettajaa haastateltiin, Saa’mi Nue’tt havainnollisti kylän peruspalveluiden saatavuutta kilometritaulukolla, joka kertoi karua kieltään pitkistä välimatkoista. Aihe nousi valtakunnalliseksi puheenaiheeksi isoja sanomalehtiä ja iltapäivälehtiä myöten.

Postikortteja virtasi Sevettijärvelle yli 10 000 kappaletta Suomesta ja noin kuudestakymmenestä maasta Australiaa, Japania ja Kanadaa myöten. Tulipa kortteja Hawajilta ja Keniastakin. Eikä virta ole vieläkään tyrehtynyt, kortteja tipahtelee koululle edelleen lähes päivittäin, pääsiäiskorttejakin tuli lukuisia. Korttivyöryn ollessa kuumimmillaan Saa’mi Nue’ttin aktiivit alkoivat keräämään varoja postikorttikesänäyttelyä varten. Postimuseosta Tampereelta löytyi käyttöön aito Sevettijärven postileima vuodelta 1979, jolloin kylässä vietettiin kolttien asuttamisen 30-vuotisjuhlaa. Postileimasta painettiin koe-erä t-paitoja, ihmisten kiinnostus heräsi, ja nyt paitoja on myyty Saa´mi Nue´ttin Facebook-sivulla jo kahden tilausjakson verran.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tutkijatohtorin paita on turkoosinsininen

Monille kolttasaamelaisille tuttu Oulun yliopiston Giellagas-instituutin tutkijatohtori Marko Jouste tilasi heti kampanjan käynnistyttyä paidan itselleen ja tyttöystävälleen Aino Valovirralle.

–Paita on hieno, turkoosinsininen versio on suosikkini. Haluan olla mukana tukemassa Sevetin posti-asiaa.

Sevettijärvi on Jousteelle tuttu paikka, sillä hän sanoo vierailleensa kylässä jo 15 vuoden ajan. Hän on työskennellyt kolttien parissa jo 2000-luvun alusta lähtien, Jouste tekee tutkimusta ja kerää arkistomateriaalia kolttasaamelaisesta musiikkiperinteestä.

Aino valovirta ja Marko Jouste Pro Sevetin posti
Aino Valovirta ja Marko Jouste.

 

Sevetin tilanne on tuttu myös Suomen toisella laidalla

Yksi useita postikortteja lähettänyt ja myös paidan ensimmäisten joukossa tilannut Kristiina Vanhala Mietoisista sanoo sevettijärveläisten tilanteen olevan tuttu myös hänen kotipaikkakunnallaan. Mietoinen sijaitsee Varsinais-Suomessa täysin vastakkaisella kulmalla Suomea kuin Sevettjärvi, välimatkaa kylien välillä on 1300 kilometriä.

– Meidän kirkonkylällä ei ole kauppaa, ei pankkeja, ei pankkiautomaattia eikä postia, joten samaistuminen sevettijärveläisten tilanteeseen on helppoa, sanoo Vanhala. –Tosin täällä nuo palvelut löytyvät reilun 10 kilometrin päästä Mynämäeltä, mutta varsinkin vanhemmalle väelle tilanne on vaikea, kun julkista liikennettä kunnan keskustaan ei ole.

Kristiina Vanhalan kotiseuduilla on edelleen useita kartanoita, joiden tiluksista on aikoinaan lohkottu pieniä, noin 8 hehtaarin peltotiloja. Tiloille sijoitettiin Karjalan evakoita, ja kunnan asukasluku liki tuplaantui tämän myötä.

–Kolttasaamelaiset kiinnostaa, koska myös heidät siirrettiin kanta-Suomen puolelle rauhan tultua ja heille osoitettiin asuinpaikoiksi Sevettijärvi ja Nellim. Tästä ei vaan puhuta eikä sitä muisteta, vain luovutetun Karjalan evakoista puhutaan, ehkä heidän suuremman lukumääränsä vuoksi. Lapin sodasta on myös hyvin pitkään vaiettu. Olen luonteeltani utelias ja siksi etsin tietoa minulle uusista asioista, Kristiina valottaa mielenkiintoaan Sevettijärveä kohtaan.

Sevettijärvi on kylänä Vanhalalle tuttu, vaikka hänellä ei olekaan sinne henkilökohtaisia siteitä.

– Olen vieraillut Sevettijärvellä pari kertaa ja tutustunut kolttataloon ja sen ympäristöön, vieraillut kirkossa ja kauniilla, rauhallisella hautausmaalla. Käsityöihmisenä minua kiinnostaa suuresti kolttien helmikirjailu ja haluaisin oppia sitä itsekin. Kun viimeksi kävimme siellä useampi vuosi sitten, oli koululla näyttely, johon tutustuimme.

Kristiina Vanhala lähettää lämpimiä terveisiä sevettijärveläisille. –Pitäkää pintanne ja huolta kielestänne ja kulttuuristanne. Kun valtio aikoinaan osoitti kolttasaamelaisille asuinpaikaksi Sevettijärven ja Nellimin, niin mielestäni valtion tulee myös huolehtia, että peruspalvelut säilyvät näillä paikkakunnilla.

Myös Marko Jousteen terveiset pohjoiseen ovat kannustavat. – Pitäkää näitä asioita yllä ja julkisuudessa. Monet asiat muuttuvat maailmassa ja muutos voi kääntyä positiiviseenkiin suuntaan.

Pro Sevettijärven Posti t-paitaa voi tilata vielä tämän viikon ajan, ensi sunnuntaihin 17.4.2016 saakka. Lisätietoja Saa’mi Nue’ttin Facebook-sivulta. T-paidan voi tilata linkistä http://goo.gl/forms/2in8Wpyzvn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teksti: Mari Korpimäki
Kuvat: Mari Korpimäki ja Marko Jousteen kotialbumi

 

7 kommenttia

 1. avatar Esa Taponen
  Julkaistu 13.4.2016 kello 7.41 | Ikilinkki

  Hei, olisin mielelläni tilannut kannatuspaidan hyvän asian puolesta. Olette valitettavasti unohtaneet että kaikki ihmiset eivät ryntää sosiaalisen median toreille intoa puhkuen.
  T: Wanhan liiton kannattaja

 2. avatar aulis anttila
  Julkaistu 13.4.2016 kello 7.51 | Ikilinkki

  haluan ostaa t-paidan… mutta naamakirjaan EN liity!!!

  voinko tilata näin???

  osoitteeli on jääkalotti 1
  99950 karigasniemi

  …ja paidan koko suurin mahdollinen… XXXL

  kuinka maksan sen… jos laitatte tilinumeron niin raha kirstuun kilahtaa:-)))

  hienosta kampanjasta … ja paidasta??? jo etukäteen kiittäen!!!

  aulis anttila

 3. avatar Mari Korpimäki
  Julkaistu 13.4.2016 kello 8.34 | Ikilinkki

  Oikeassa olet Esa, nyt tämä kampanja on pyörinyt pelkästään sosiaalisen median varassa. Ja se tosiaan jättää monet kiinnostuneet ulkopuolelle. Toivotaan kuitenkin, että tieto leviää myös somen ulkopuolelle esim median välityksellä.

  Vielä tämän viikon ajan on paitakauppa netissä auki, se löytyy linkistä
  http://goo.gl/forms/2in8Wpyzvn

  Eli vielä ehtii paidan tilaamaan hyvän asian puolesta.

 4. avatar Hanna Hohenthal
  Julkaistu 20.4.2016 kello 13.29 | Ikilinkki

  Tuleeko näitä vielä myöhemmin lisää? Työttömänä ei nyt tällä kertaa ollut varaa… =(

 5. avatar Mari Korpimäki
  Julkaistu 21.4.2016 kello 6.59 | Ikilinkki

  Hei Hanna, nettimyynti päättyi nyt tähän, mutta tulevana kesänä paitoja voi ostaa Sevettijärveltä.

 6. avatar Juha Ritola
  Julkaistu 30.4.2016 kello 17.39 | Ikilinkki

  Hei, Olen tilannut ja maksanut 2kpl turkoosia Sevettijärvi postileima t-paitaa huhtikuun alussa, eikä paidoista ole kuulunut mitään..Tiedättekö milloin ne tulevat?
  Kiitos!
  Yst.tervesin: Juha Ritola, Vikiöntie 24
  90650 Oulu 040-5879390

 7. avatar Satu Moshnikoff
  Julkaistu 17.5.2016 kello 10.22 | Ikilinkki

  Hei, kiitos tilauksesta!
  Tällä viikolla paitojen yhteistilaus saapui meille. Kunhan saamme postitusporukan koolle, paitoja aletaan lähettää tilaajille, joten pikapuoliin saanet paitasi!
  Kiitos kärsivällisyydestä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider