Header image
Text background bars
log

Elämähän ei ole aina pelkkää ruusuilla tanssimista, mutta onneksi huoliin löytyy myös apua: Esittelyssä Mettäterapia eli yksi päihdetyön muoto

Onko perhejäsenelläsi tai läheiselläsi päihdeongelma ja haluaisit auttaa häntä? Painitko itse syvissä vesissä alkoholin, lääkkeiden tai huumeiden takia? Asian kanssa ei kannata jäädä yksin! Apua on saatavilla ja nyt sitä on saatavilla myös Koltta-alueen rajojen sisäpuolella.

Esittelen nyt teille yhden päihdehoitomuodon eli Mettäterapian. Palvelun tuottaa on SámiSoster ry:n Goaikkanas -projekti, yhteistyössä Inarin kunnan kanssa. Lisäksi kerron, kenelle palvelut on tarkoitettu, kuka maksaa hoitopalvelut ja kuinka olla yhteydessä mikäli näet että sinulla tai läheiselläsi olisi tarvetta avulle.

Haastattelen aiheesta Katja Huotaria, joka on SámiSoster ry:n Goaikkanas -projektin päihdetyöntekijä ja alan rautainen ammattilainen, jonka kanssa on helppo puhua jopa niistä elämän vaikeimmistakin asioista.

Goaikkanas -toimintaan kuuluu päihdeohjausta ja – neuvontaa, sekä asiakastyötä esimerkiksi kotikäynnein ja nyt siis myös Koltta-alueella. Katjaan voi ottaa yhteyttä jos haluatte keskustella päihteidenkäytöstä tai haluatte apua päihdeongelmaan. Myös läheiset voivat ottaa yhteyttä. Toiminta on ollut käynnissä Enontekiöllä jo useita vuosia, ja Inarissa se on aloitettu lokakuussa 2014. Goaikkanas-toimintaa rahoittaa RAY.

Goaikkanas –projektin tarjoama apu on ilmaista.

 

Katja_Huotari

Kuva: Katja Huotari kertoo ilomielin Mettäterapia – leireistä tai avusta jota on saatavilla mikäli sinä tai joku lähipiirissäsi kamppailette päihdeongelman kanssa. Voit olla häneen yhteydessä myös oma-aloitteisesti ja matka kohti raittiimpaa elämää voi alkaa vaikka heti.

 

Hankkeeseen kuuluu Mettäterapia-leirit. Mettäterapia on yhteistyössä Inarin kunnan sosiaalitoimen päihdetyön kanssa toteutettavaa sosiaalisesti kuntouttavaa pienryhmätoimintaa. Mettäterapia-menetelmä voidaan kiteyttää kolmeen pääulottuvuuteen: luonto, yhteisöllisyys ja luova toiminta. Menetelmä koostuu neljästä leirijaksosta. Leirit sijoittuvat eri vuodenaikoihin, ja kestävät 3 vuorokautta. Jaksojen välillä osallistujiin pidetään yhteyttä puhelimitse ja henkilökohtaisin tapaamisin. Inarin kunnan osalta toimintaan osallistuu päihdetyöntekijä Anu Avaskari. Tämä päihdetyön yksi muoto on osoittautunut tehokkaaksi ja se perustuu saamelaiskulttuuriin sekä luontoon. Mettäterapiassa huomioidaan niin saamelaisen tarpeet, tavat kuin myös paikallisen yhteisön – esimerkiksi kolttasaamelaisuuden erityispiirteet.

Jos sinulla tai läheiselläsi on ongelmia alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden käytön kanssa tai jos haluaisit vähentää päihteidenkäyttöäsi tai lopettaa sen kokonaan ja haluat apua, niin voit olla yhteydessä suoraan joko Katjaan p. 040-7433064 tai sähköpostilla katja.huotari(a)samisoster.fi tai Inarin kunnan päihdetyöntekijään Anu Avaskariin p. 040-1864292 sähköposti: anu.avaskari(a)inari.fi

Läheisiänne miettiessänne on kuitenkin syytä muistaa että täysi-ikäisen ihmisen täytyy kuitenkin itse haluta päästä mukaan päihdehoitoon, eikä häntä voi sinne pakottaa. Mutta Katjan ja Anun avustuksella voimme tehdä hoitoon menemisen hänelle mahdollisimman helpoksi. Lisäksi jos oma elämäsi päihteitä käyttävän kanssa tuntuu raskaalta, muista myös että voit hakea apua ja tukea myös itsellesi.

Myös minuun voitte olla luottamuksellisesti  yhteydessä jos kynnys yhteydenottoon päihdetyöntekijän kanssa tuntuu aluksi liian korkealta. Pitäkäämme yhdessä huolta lähimmäisistämme, jokainen meistä on tärkeä!

Kolttien luottamusmies Tanja Sanila p. 040-6693647 tai tanja.sanila(a)kolttasaamelaiset.fi

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider