Header image
Text background bars
log

Itä-Saamen Atlas vuoden kirja USA:ssa

Tutkijat Tero ja Kaisu Mustonen ovat kansainvälisesti tunnettuja arktisen alkuperäiskansatutkimuksen kärkinimiä. He ovat kirjoittaneet ja toimittaneet englanninkielisen kirjan Eastern Sámi Atlas, Itä-Saamen Atlas, joka kertoo osin ennenjulkaisemattomin tiedoin, kuvin ja kartoin kolttien elämää, historiaa ja maankäyttöä Kuolan niemimaalla. Kirja on syntynyt pitkäaikaisen työn ja kenttämatkojen tuloksena arkistoja tutkien, muita tutkijoita haastatellen ja ennen kaikkea kolttia itseään kuunnellen.
Itäsaamen Atlas julkistettiin alkuvuodesta 2011 Inarissa saamelaismuseo Siidassa. Kirjan kustantaja on Lumimuutos-osuuskunta.

 

Atlas1-copy

 

Tänä vuonna Itäsaamen Atlas –teos on palkittu Yhdysvalloissa vuoden kirjana. Palkinnon myönsi arvostettu Kansainvälinen Rajaseutututkimuksen Seura. Perusteluna oli muun muassa se, että Itä-Saamen Atlas on ainutlaatuinen ja rikas tutkielma rajat ylittävästä saamelaisesta kulttuurista ja historiasta. Kirja on laajamittainen yritys elvyttää, dokumentoida, koota ja kuvata saamelaisten elämää ja kokemuksia uudella tavalla.

 

Atlas_karttasivu
Kirjassa on monia mielenkiintoisia karttoja, jotka valottavat kolttasaamelaista elämää ja sen dramaattisiakin tapahtumia.

 

Muitakin palkintoja

Kirjan tekijät vastaanottavat palkintonsa myöhemmin syksyllä Yhdysvalloissa. Myös Suomessa Itä-Saamen Atlas on saanut useita palkintoja. Se sai Kalevala -seuran Kekrinpäivän perinteentutkijoiden ja –tallentajien tunnustuspalkinnon vuonna 2011. Samana vuonna myös kolttasaamelainen kieli- ja kulttuuriyhdistys Saa´mi Nue´tt huomioi sen Vuoden kolttasaamelainen –tunnustuspalkinnolla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider