Header image
Text background bars
log

Näätämö-hanke ja Ponoi-joki

Näätämö- hanke poikinut upeita tuloksia Ponoi –joella Kuolassa

Näätämö –joen yhteishallintahankkeen vuosi 2015 on käynnistynyt aktiivisesti. Alkuvuodesta julkaistiin viimeisten neljän vuoden tuloksista kertova julistesarja, joka siirtyy nyt Sevettijärven koululle.
Julisteet ovat saatavissa täältä (http://www.snowchange.org/pages/wp-content/uploads/2015/01/koltat_7taulua_p.pdf)

Ja niiden suomenkielinen selostus täällä – http://www.lumi.fi/2015/03/uusi-julistesarja-naatamo-joen-yhteishallintahankkeesta/

Vuodesta 2013 on Kuolan niemimaalla, Venäjällä tehty paikallisten saamelaistahojen kanssa laajaa yhteistyötä samankaltaisella mallilla lohirikkaalla Ponoi –joella. Siellä on yhdistetty luonnontieteen ja perinnetiedon rooli, jotta erämaisen joen tilasta ja tulevaisuudesta saataisiin mahdollisimman tarkka kuva.

Kolttadelegaatiot ovat myös vuosien 2013-2014 aikana vierailleet Ponoi –joen asukkaiden tapahtumissa ja vaihtaneet ajatuksia jokityöstä. Keskiössä on ollut lohi.

OSK Lumimuutos ja Saa’mi Nue’tt tuottivat 14 julisteen sarjan Ponoi –joen tuloksista venäjäksi – ne julisteet voi käydä katsomassa täältä (http://www.snowchange.org/pages/wp-content/uploads/2014/08/19082014_pieni.pdf )

Tämän lisäksi joulukuusta helmikuulle Kuolan erämaakylissä Kanevkassa, Krasnotseljessä ja Sosnovkassa sekä Luujärvellä järjestettiin julisteisiin liittyvät näyttelyn ja keskustelutilaisuuksia.

Keskustelutilaisuudet onnistuivat erittäin hyvin. Paikalla oli myös aluehallinnon johtoa ja laaja joukko kyläläisiä.

Englanninkielinen työraportti kylätapahtumista on täällä: http://www.snowchange.org/pages/wp-content/uploads/2015/02/Snowchange-Discussion-Paper-6-.pdf

Tiivistäen voidaan sanoa, että:
–          Näätämö- ja Ponoi –tulosten yhteinen tarkastelu herätti kovasti mielenkiintoa – kolttien, muiden itäsaamelaisten ja komien sekä pomorin alkuperäiskansa- ja paikallistiedon rooli valuma-alueiden muutosten tarkastelussa ja huolenaiheissa koettiin oleelliseksi.
–          29.1.2015 Luujärvellä lapsille järjestettiin laaja ”Ponoi” – elämänvirta –tapahtuma, jossa uusi polvi oppi joen elämästä, lohesta ja kulttuureista
–          Neuvostoliiton aikana likvidoitiin Ponoin erämaakylä joen suistolta. Työpajoissa heräsi ajatus kylän elvyttämisestä uudelleen – ”paluu Ponoille”.
–          Ulkomaisten turistifirmojen vaikutus paikallisten kulttuuri- ja kotitarvepyyntiin on hiertänyt jo vuosia ja asiaa saatiin nyt käsiteltyä laajasti
–          Vesinäytteistä selviää, että Ponoihin on neuvostokaudella päässyt fenolia, öljyä, mahdollisesti radioaktiivisiakin aineita, mutta näiden määrät ja tarkat sijainnit tulee selvittää jatkotutkimuksilla – pääosin Ponoi on luonnontilainen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider