Header image
Text background bars
log

Kolttakino Norjan Neidenissä

Sääʹmfiiʹlm – Kolttakino vuõss vuâra Taar peäʹlnn

Njauddâm Sääʹm-muʹzeejast lij sueʹvet 21.2.2015 čiâss 14.00-16.00 (Lääʹdd äiʹǧǧ) Sääʹmfiiʹlmi čuäʹjtõs. Pueʹtted tiõrvan!

Täʹt lij vuõssmõs vuâra ko Sääʹmfiiʹlmid čuäʹjtet Taar peäʹlnn Njauddâm Sääʹm-muʹzeejast. Fiʹlmmen lij «Jogars Folk». Tõt maainâst nuõrttsäʹmmlain, kook jälste Taarrâst da Lääʹddjânnmest. Ivar Enoksen lij raajjâm fiiʹlm eeʹjj 1975. Fiʹlmm ǩiõttʼtââll jäänmõsân Jogar Ivanowitch, kååʹtt leäi mââimõs ååum, kååʹtt mainsti Njauddâm saaʹmi ǩiõl. Fiiʹlm taarrǩiõllsaž vuäʹssin lij rajjum lääʹddǩiõlllsaž õʹhttepiijjmõõžž.

Šõddmõõžžâst kuullâp leeuʹd še. Koumm nuõr Čeʹvetjääuʹr škooulâst puäʹtte miʹjjid leuʹddjed. Sääʹmfiiʹlm ääiʹj lij čuäʹjtemnalla ǩiõtt-tuâjaid da vuäitak kaaʹfstõõllâd še.

Sääʹmfiiʹlmi histoor aaʹlji eeʹjj 2011. Teʹl Nuõrttsääʹmkultturfondd riâšši õõutsââʹjest Sääʹmkulttur pâʹjjel raaji – haŋǩǩõõzzin vuõssmõs Sääʹmfiiʹlm Čeʹvetjääuʹrest. Tät še šõddmõš šâdd õhttsažtuâjast Nuõrttsääʹmkultturfoondin.

Vuejjamvuäʹppõs:
Njauddâm Sääʹm-muʹzei iʹlla äävai võl veerjeʹld, nuʹtt što jie kaunnu nõmmkõõlb. Muʹzeipõrtt lij nuʹtt 500 mettred moostâst, kååʹtt veekk pâʹjjel Njauddâmjooǥǥ E6 cuõkku mieʹldd Bugøyfjord årra, nuʹbb räätktõk vuäʹljsbeälla. Ton kâʹl vuäinak Muʹzei cuõkku âʹlnn.

Lââʹssteâđ:
Hanna-Maaria Kiprianoff
hmki@dvmv.no tlf. + 47 952  163

image001
Hanna-Maaria Kiprianoff ja viimevuotinen Kolttakinon mainos.

Lääddas

Neidenin Kolttasaamelainen museo/ Østsamisk museum toivottaa kaikki tervetulleiksi museolle lauantaina 21.2 klo 14.00-16.00 (Suomen aikaa).

Ensimmäistä kertaa Kolttakino lähtee rajan yli Norjaan. Tapahtumapaikkana on Neidenin Kolttasaamelainen museo. Elokuvana nähdään «Jogars Folk». Elokuva on reportaasi kolttasaamelaisista jotka asuivat Norjassa ja Suomessa. Filmin on tehnyt Ivar Enoksen vuonna 1975. Päähenkilönä on Jogar Ivanowitch, viimeinen koltansaamen Neidenin murretta puhunut mies. Filmin norjankielisistä osioista on tehty yhteenveto suomeksi.

Saamme tapahtuman yhteydessä myös kuulla perinteisen leuddin kun Sevettijärven koululta tulee kolme nuorta esiintymään meille. Tapahtuman ohessa myös pieni käsityönäyttely ja kahvila.

Kolttakinon historia ulottuu vuoteen 2011 jolloin Kolttakulttuurisäätiö järjesti yhdessä Kolttakulttuuri yli rajojen -hankkeen kanssa ensimmäisen Kolttakinon Sevettijärvellä. Tämäkin tapahtuma tuotetaan yhteistyössä Kolttakulttuurisäätiön kanssa.

Ajo ohjeet: Neidenin kolttasaamelainen museo ei ole vielä virallisesti auki, joten kyltitys puuttuu. Museorakennus on noin 500 metriä Neidenin joen yli menevältä sillalta kohti Bugøyfjordia (E6 tietä pitkin), toinen tie oikealle. Museorakennus näkyy tielle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider