Header image
Text background bars
log

Pääkaupunkiseudun koltat opettelivat kuurtan ja miehen takin kaavojen piirtämistä

Viime viikonlopppuna Saameolohuoneen lattialla Helsingin Porintiellä kävi kuhina, kun seitsemän kolttaa konttaili paidan ja takin kaavoja piirtämässä. Osa kurssilaisista oli tullut piirtämään kuurtan eli naisen kolttapuvun paidan kaavoja omilla mitoillaan ja osa puolestaan kuositteli miehen takin kaavoja mittojen mukaan sopivaksi.

 

Kuurta on kurvit esiin tuova kolttanaisen paita

Kuurta tekemisessä on erityisen tärkeää, että saa paidan istumaan hyvin, sillä se on malliltaan hyvin myötäilevä. Siksi Perinteisen kolttapuvun ompelukurssi, joka kestää yhteensä kuusi päivää, aloitettiin kaavanpiirtoviikonlopulla, että kaikille kurssilaisille saataisiin kunnolla istuva kaava.

Lauantaina kurssi polkaistiin käyntiin mittojen ottamisella ja laskemalla niiden avulla kaavan eri osien pituuksia. Seuraavaksi peruskaava hahmoteltiin voimapaperille monien apuviivojen ja -mittojen avulla. Voimapaperille muodostunut peruskaava jäljennettiin kaavapaperille ja sen mukaan ommeltiin sovituskappale lakanakankaasta.

 

_MG_1359x
Nyt on täydet pituudet mitattu ja menossa on puolikkaiden, viidesosa- ja kymmenesosamittojen laskeminen.

_MG_1362x
Sari laskee.

_MG_1381x
Minna piirtää voimapaperille peruskaavaa laskemiensa mittojen mukaan. Muutama virheviivakin näyttää tulleen…

_MG_1418x
Pauliina hoitaa välillä yhteyksiä muuhun maailmaan. (kuva: Mari Korpimäki)

_MG_1388x
Kurssin opettaja Merja näyttää Irjalle, mikä mitta seuraavaksi pitää siirtää kaavaan.

_MG_1397x
Minna keskittyy. (kuva: Pauliina Feodoroff)

_MG_1402x
Piia mittaa ja piirtää. (kuva: Pauliina Feodoroff)

 

Pukemalla sovituskappaleen päälleen pystyi helposti toteamaan, oliko kaava hyvä tai tarvitsiko siihen tehdä vielä muutoksia. Aika moni kurssilainen joutui kaavaa vielä muokkaamaan, mutta muutamalla onnekkaalla homma onnistui kertalaakista.

 

_MG_1446x
Sari on tulossa silittämään sovituskappaleen saumoja auki.

_MG_1417x
Piia ompelee. (kuva: Mari Korpimäki)

_MG_1453x
Merja-ope katsoo, miten Marin peruskaavan sovituskappale istuu.

 

Kun peruskaava oli kunnossa, päästiin kuosittelemaan kaavaa, eli tekemään siihen kolttanaisen paidan muodot. Hihan kaarta laskemalla, muotolaskokset siirtämällä ja laskoksia leikkomalla kaava alkoi muodostumaan. Kaikilla kurssilaisilla kuositellun kaavan sovituskappaleen ompelu jäi kotihommiksi, sillä peruskaavan tekeminen kesti hieman suunniteltua kauemmin.

 

_MG_1442x
Lattia on kuin tilkkutäkki. Ja kaikki ovat todella keskittyneitä.

 

Kolttamiehen takki on muiden saamelaismiesten takkien kaltainen

Miehen takin tekijät selvisivät kaavaosuudesta hieman helpommalla, sillä heidän tarvitsi vain muokata olemassaoleva kolttatakin kaava tulevan takin saajasta otettujen mittojen mukaan. Miehen takki ei ole tyköistuva vaan hieman väljä kuten muutkin saamenpukujen miehen takit. Takin ompelijat  pääsivät ompelemaan sovituskappaletta paljon pienemmillä valmisteluilla, kun kuurtan kaavan kanssa hikoilleet.

Vaikka miehen vaatteiden kaavan tekeminen oli ihan erilainen prosessi kuin naisen kaavojen piirto, haluttiin kurssille ottaa mukaan molemmat vaihtoehdot. Kurssin tarkoituksena on saada koltille asiaankuuluvat kolttapuvut eikä eri pukujen tekijöiden jakamista eri kursseille nähty järkeväksi.

 

_MG_1347x
Saija-Riitta ottaa miehestä mittaa. Merja-ope huikkailee ohjeita vierestä. Risto toivoisi olevansa jossain muualla.

_MG_1360x
Saija-Riitta ja mittojen merkitseminen.

_MG_1456x
Pauliina surruuttaa kuositellun miehen takin sovituskappaletta kasaan.

 

Kurssi tuli tarpeeseen

Eräs osallistuja kommentoi kurssia aivan mahtavaksi, sillä hän on jo kauan halunnut itselleen kunnolla istuvan kuurtan. Hänen oma odotuksensa kurssista oli, että saa kunnollisen kaavan ja vaikka kolttamalliin muokattua kaavaa ei viikonlopun aikana ehdittykään saada ihan valmiiksi, hän uskoi, että selviää siitä itse kunhan oikein keskittyy ja muistelee opettajan ohjeita.

Toinen kurssiainen puolestaan reimuitsi siitä, että sai oman kaavan lisäksi perusoppeja kaavojen muokkaukseen, jotta pystyy jatkossa helpommin isontamaan kaavoja esimerkiksi silloin, kun lapset kasvavat ja tarvitsevat uusia kolttavaatteita. Kolttapukuihin kun pätee sama sääntö kuin muiden saamelaisten gakteihin: niitä ei saa kaupasta valmiina vaan ne on joko tehtävä itse tai teetettävä osaavalla ompelijalla.

 

IMG_1470x
Sunnuntai-ilta ja kello jo vaikka mitä. Sovituskappaleet aika lailla valmiita. Tunnelma harras ja helpottunut. (kuva: Merja Koivuranta)

IMG_1481x
Vaan eipä tämä porukka kauaa asennossa seiso. Pauliina järjestää äksöniä ja toisia huvittaa, sillä hänen pukemansa sovituskappale on tarkoitettu hieman isommalle ihmiselle, kuin mitä sen sisällä nyt on. (kuva: Merja Koivuranta)

 

Perinteisen kolttapuvun ompelukurssin järjestää City-Sámit ry. Kaavaviikonloppu oli ensimmäinen 6-päiväisen kurssin kokoontumisista. Opettajana kaavakurssilla toimi kirkkonummelainen ompelija Merja Koivuranta Ompelimo Kellohelmasta. Seuraava kurssijakso toteutetaan 22.-23.11.2014, jolloin päästään ompelemaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider