Header image
Text background bars
log

Kotuksen nauhoitearkistosta voi tilata koltansaamenkielistä materiaalia

Kotimaisten kielten keskus, Kotus, ylläpitää arkistoa, josta löytyy paljon nauhoitteita, joille on tallennettu erilaisia koltaksi puhuttuja kertomuksia ja muisteluksia. Kotus nimittää nauhotteilla puhuvia henkilöitä kielenoppaiksi. Koltansaamenkielistä kielenoppaiden puhumaa materiaalia on arkistossa useita kymmeniä tunteja. Arkiston tiedoista ei tietosuojasyistä suoraan näe, kuka puhuja on kyseessä, mutta sen sijaan esimerkiksi kielenoppaan kotikylä, haastattelijan nimi ja puhujan syntymävuosi näkyvät. Nämä tiedot auttavat oikean nauhoitteen valinnassa niitä, jotka haluavat tarkistaa, löytyisikö arkistosta tilattavaksi omien sukulaisten, vaikkapa ä´jjin tai ä´kkin, puhumaa materiaalia. Nauhoitteita löytyy 1960-luvulta alkaen.

Nauhoitteita voi tilata itselleen kuunneltavaksi esimerkiksi kielenoppimistarkoituksissa. Nauhoitteet toimitetaan cd-levyllä, yhden levyn tilaaminen maksaa 20 euroa ja siihen mahtuu noin 10 tuntia ääntä. Nauhoitteiden tilaaminen tapahtuu Kotuksen nettisivuilla. Tilaamisesta on tehty kuvitetttu ohje, joka löytyy myös Saa’mi Nue’ttin kotisivuilta. Tilauslomakkeelle pääsee suoraan tästä.

Kotimaisten kielten keskus eli Kotus on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen asiantuntijalaitos ja siellä koordinoidaan saamen kielten lautakuntien työtä. Kotus on perustettu 1976.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider