Header image
Text background bars
log

Helsingissä tanssittiin katrillia

Pääkaupunkiseudun katrilliharjoitukset polkaistiin lauantaina vauhdilla käyntiin Saameolohuoneella Helsingin Porintiellä. Opettajana toimi Saamelaiskulttuurin läänintaiteilija Tanja Sanila Sevettijärveltä. Paikalla oli vajaa kymmenkunta innokasta kolttien perinnetanssin, katrillin, opettelijaa.

Alun perin katrilli on kotoisin Ranskan hovista, mistä se on kulkeutunut Venäjälle ja sitä kautta myös kolttien tanssiksi. Katrillin osaaminen oli vielä 1970-luvulla vahojen Petsamossa syntyneiden kolttasaamelaisten varassa, sillä se ei silloin juurikaan kiinnostunut nuorempia polvia. 1980- ja 1990-luvuilla katrillia opetettiin ainakin Sevettijärven ala-asteella. Lisäksi Sevetissä toimi 1990-luvun puoliväliin asti aktiivinen aikuisten katrilliporukka, joka reissasi esiintymässä eri puolella Suomea ja vähän rajojen ukopuolellakin. Vuosituhannen vaihteen tienoilla “vanhan katrilliporukan” kokoon saaminen alkoi olla jo haastavaa, joten usein kyläjuhlissa tanssivat vain koululaiset. Nykypäivänä katrilli on alkanut kiinnostaa kaikenikäisiä kolttia ympäri Suomen ja siitä on hyvänä osoituksena pääkaupunkiseudun kolttien ja muiden kolttamyönteisten kiinnostus tanssia kohtaan. Sevettijärvellä ja Nellimissä on myös taitavat katrilliryhmät.

Katrillia tanssitaan neljällä parilla haitarimusiikin tahdissa.

katrilli12
Tanssiasetelmassa kaksi paria seiovat vastakkain, jolloin tanssiryhm muodostaa neliön. Tanssi etenee siten, että vastakkaisen parin kanssa vaihdetaan paikkaa erilaisin kuvioin ja välissä pyörähdellään.

katrilli01
Tanja Sanila (kuvassa selin) tutustutti tanssijat kuvioihin ja laittoi heidät saman tien niitä kokeilemaan. Alussa homma oli aikamoista haparointia.

katrilli04
“Ja sitten ykkösen naiset vaihtaa ja ottaa vasemmalla kiinni!” kajautti Tanja ja Minna nosti kiltisti vasemman käden jo valmiiksi pystyyn, ettei vaan unohdu, mikä käsi edellä piti mennä vastapäisen Markuksen luo.

katrilli05
Kun kakkoset alkavat toistaa kuviota, saavat ykköset levätä. Mutta vain hetken.

katrilli06
Markukset kukkotappelussa. Onneksi vain tanssin puitteissa.

katrilli02
Uljaana tanssi reippaasti aikuisten mukana ja oli tanssista kärryillä ihan yhtä nopeasti kuin muutkin.

katrilli03
Kerrankos sitä nyt jalat maasta irtoavat, kun oikeen vauhdilla katrillia tanssitaan. Keijo vie lujaa!

katrilli07
Toiset pyörivät ja toiset sahaavat.

katrilli08
Haitarimusiikki raikaa ja lahkeet paukkuu, kun citysaamelaiset katrillaavat!

katrilli09
“Miehet pyörähtää vasemmalla kädellä ja oikealla akka mukaan!” kajauttaa Tanja.  Taustalla Elisa ja Keijo valmistautuvat jo jatkamaan kunhan ykköset ensin saavat kuvionsa valmiiksi.

katrilli13
Piia nappasee Uljaanan mukaan pyörimään.

katrilli10
Ja sitten pyöritään vielä lisää äidin kanssa!

katrilli11
Piia eläytyi kukkotappelussa miehen rooliin niin hyvin, että Keijolla oli tekemistä, että oli heistä se miehekkäämpi.

tanja
Saamelaiskulttuurin läänintaiteilija Tanja Sanila suoriutui yhdeksän (+Uljaana kymmenes) oppilaan katrilliopetuksesta mallikkaasti.

potretti
Tässä vielä koko kartilliryhmä yhteiskuvassa. Vasemmalla takana Katariina, Markus, Elisa, Piia, Keijo, Mari ja Minna. Edessä vasemmalta Sari ja hänen sylissään Jade, Uljaana, Saveli ja Markus harteillaan Riiko.

Tapahtuman järjestelystä vastasi City-Sámit ry ja läänintaiteilijan paikalle saamisen mahdollisti Taiteen edistämiskeskus. Kuvat ottivat Tanja Sanila ja Mari Korpimäki.

Yksi kommentti

  1. avatar hilu
    Julkaistu 5.10.2014 kello 19.52 | Ikilinkki

    Milloinkas Âvvilissa taas järjestetään katrilli kurssi?
    -niin ettei pääsis unohduksiin jo hieman opittu?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider