Header image
Text background bars
log

Kuurnikkakurssin suosio yllätti Kolttakulttuuriviikolla

Teksti Maria Porsanger, kuvat Aaro-Juhana Fofonoff

Kolttakulttuuriviikon tapahtumiin Sevettijärvellä riitti osallistujia. Kolmipäiväiseen tapahtumaviikonloppuun osallistui sekä paikallista väkeä että matkailijoita, ja esimerkiksi helmi- ja luutyöpajat täyttyivät koltan-, suomen- ja englanninkielisestä puheensorinasta. Kolttakulttuuriviikon työpajoista suurimman suosion sai lauantaina järjestetty kuurnikkakurssi. Kolttasaamelaisten perinneruokaa oli tekemässä ja maistelemassa yli 30 henkeä. Vaikka ihan näin suureen osallistujamäärään ei osattu etukäteen varautua, kaikki halukkaat pääsivät kokeilemaan ja opettelemaan kuurnikan tekoa.

Eniten väkeä oli torstain nuottaus-, tarina- ja musiikki-illassa, missä sateisesta säästä huolimatta kävi noin 70 ihmistä. Vaikka perinteinen kalastusmuoto ei antanut kovin suurta saalista, saimme kuitenkin nauttia paistetusta kalasta, letuista ja nokipannukahveista, vanhoista tarinoista sekä Fossekallen-kuoron upeasta esityksestä.

Perjantaina järjestettiin yhteistyössä Saamelaismuseosäätiön kanssa Kolttien Perinnetalon pihapiirissä tapahtumapäivä, jossa mm. paistettiin perinteistä leipää ulkoleivinuunissa sekä tutustuttiin kenkäheinän tekemiseen. Perinnetalolla nähtiin myös Sevettijärven koulun oppilaiden katrilliesityksen.

Lisäksi kolttakulttuuriviikolla leikittiin kolttasaamelaisten perinteisiä leikkejä, kilpailtiin suopunginheitossa, kuultiin Neidenin koltta-alueen historiaa sekä nähtiin kolttasaamelaisista kertovia dokumenttifilmejä.

Alla on kuvakooste kulttuuriviikon tapahtumista. Kuvagalleriasta löytyy lisää kuvia.

Jiânnai oummu kuurniǩ-kuursâst

Čeʹvetjääuʹr sääʹmkultturneäʹttlest leʹjje mieʹldd jiânnai oummu. Kooumpeivvsaž neäʹttel-loopp šõddmuužžin leʹjje mieʹldd pääikla oummu da tuʹriiʹst. Ouddmiârkkân peʹssertuâjj- da täʹhtt-tuâjjkuursin mainsteš säämas, lääddas da eŋgglõsǩiõlin.

Jiânnai oummu puõʹtte sueʹvet mättʼtõõttâd, što mäʹhtt säʹmmla räʹjje kuuʹrniǩid. Tän saaʹmi vuäʹmm porrmõõžž leʹjje raajjmen da poorrmen pâʹjjel 30 ooumžed. Håʹt jeäʹp leäkku vuârddam nääiʹt  jiânnai oummid tän kuʹrsse, vuõiti juõʹǩǩkaž kuuitâg raajjâd da njõõddčed kuuʹrnǩid.

Neʹlljdpeeiʹv leʹjje pukin jäänmõsân oummu puättam nueʹtted, kuvddled mainnsid da musiikk. Hueʹnes šõõŋŋâst huõlkani mieʹldd leʹjje nuʹtt 70 ooumžed. Håʹt nueʹtt ij ouddam jiânnai šilli, poorim kuitâǥ pašttum kueʹlid, bliinid da kaaʹff. Kuvddlim saaʹmi vuäʹmm mainnsid da Fossekalle laauljoouk mooččâs laulli.

Piâtnâc leäi Saaʹmi Äʹrbbvuõttpõõrt ǩeʹddmääʹrǩest riõššum õõutsââʹjest Sääʹm-muʹzefoondin hääʹsǩõõttmõõžž: päʹšttiim ǩiuggnest leeiʹb vuäʹmm maall mieʹldd da vuõinim, što mäʹhtt raʹjješ kaammisueiʹn. Toʹben vuõinim še, ko Čeʹvetjääuʹr škooulneeʹǩǩ siõʹrre kaʹdreeʹl.

Sääʹmkultturneäʹttlest siõʹrreš vuäʹmm maall siõrid da njuäʹrstiim ǩeâlbai. Taar Njauddâm vuuʹd histooʹr mainsteš da sääʹmdokumeentid čuäʹjteš še.

Vuâlpeäʹlnn lie snimldõõǥǥ kultturneäʹttlest. Snimldõkgalleriast kaaunak jäänab snimldõõǥǥid.

IMG_0828-copy

IMG_0915-copy

IMG_1008-copy

IMG_1146-copy

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider