YK:n ja Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittama Näätämö –joen yhteishallintahanke on edennyt tänäkin vuonna hyvin. Vuosien 2013-2014 havainnot on koottu työraportiksi, jonka voi ladata englanniksi täältä:
Erityisesti Vainos- ja Kuosna –jokien kunnostustarpeet, sekä keskusteluyhteys raakkututkimukseen leimasivat tätä kautta. Rajut säävaihtelut sävyttivät myös omalta osaltaan lohi- ja jokityöskentelyä. Metsähallituksen, kveenien ja RKTL:n kanssa käydään keskustelua kolttien havainnoista, ja pohditaan, miten parhaiten joen hallintaa saadaan kehitettyä.
Ponoi-joen “sisar”hanke
Samalla on ollut käynnissä Murmanskin alueella, Venäjällä Ponoi-joella “sisar”hanke, jonka puitteissa on kerätty paikallisten itäsaamelaisten, komilaisten ja muiden paikallisten havaintoja Ponoin lohen ja valuma-alueen muutoksista. Lisäksi arkistotyöskentelyllä on kerätty laaja vesimittausaineisto, jonka suomalaiset tutkijat ovat analysoineet. Muutoin luonnontilaisella Ponoi-joella on paljon lohiturismia, paikallisten kalastusoikeudet ovat epäselvässä tilassa ja vesimittausanalyyseissä on löytynyt epäpuhtauksia, joiden aiheuttajaa selvitellään 2014-2015.
Maaliskuussa 2014 kolttien edustaja Pauliina Feodoroff ja työryhmä luovuttivat Näätämö- ja Ponoi – jokien hallintaraportit Murmanskin alueen vt. Ympäristöministeri Schweitzerille.
Nyt Näätämö- ja Ponoi –hanke on työstänyt venäjänkieliset päätulokset Ponoilta julistesarjaksi, joka lähetetään Kuolan niemimaan erämaakyliin näyttelyyn. Sen voi käydä katsomassa (venäjäksi) täällä:
http://www.snowchange.org/pages/wp-content/uploads/2014/08/19082014_pieni.pdf
Vieraita Hanti-Mansiasta
Syyskuussa Näätämö –hankkeessa tapahtuu taas! 20.9.2014 on tavoitteena koululla ja sen läheisyydessä n. klo 10.00 alkaen viettää aikaa pohjoisten kalastusperinteiden parissa, kun Sevetissä vierailee kuusi – seitsemän hanti-kansaan kuuluvaa ammattikalastajaa ja poromiestä Hanti-Mansiasta, Siperiasta. Tavoitteena on hauskoja keskusteluita ja kokemusten vaihtoa pohjoisen kalastuksen, vesiensuojelutyön ja perinteiden parissa.
Tarkempi ohjelma syyskuun alkupuolella. Tilaisuudessa on mahdollisuus tarkasti suomeksi kysyä Näätämö-hankkeen tuloksista ja tulevaisuuden tavoitteista, ja esittää toiveita ja antaa palautetta.
Hankkeesta saa lisätietoja esimerkiksi tutkijatohtori Tero Mustonen, 040
7372424, tero@lumi.fi