Header image
Text background bars
log

Ijahis idja 15.8. – 17.8.2014

Ijahis idja 2014 rokkaa, joikaa, laulaa, tanssii ja räppää

Inarissa elokuussa järjestettävän alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma Ijahis idjan ohjelma on jälleen monipuolinen ja se nostaa esille erityisesti koltta- ja inarinsaamelaista musiikki- ja tanssiperinnettä. Tapahtuman pääesiintyjä on maailman tunnetuimmaksi saamelaiseksi kutsuttu Mari Boine yhtyeineen. Festivaalin alkuperäiskansavieras Veronika Usholik Gubernator yhtyeineen saapuu Inariin Siperiasta, Tsukotkan niemimaalta, jonka lisäksi tapahtumassa päästään nauttimaan suomalais-senegalilaisen Sila Fato- kokoonpanon mukaansatempaavasta esityksestä. Ohjelmassa on lisksi saamelaismusiikin konsertteja, lastenohjelmaa, perinteistä joikua, inarinsaamelaista livđeä, kolttasaamelaista leu´ddia, kolttakatrillia, saamelaismusiikkiin keskittyvät klubi-illat sekä koko illan jatkuvat saamelaisen käsityön markkinat.

Tapahtuma alkaa perjantaina 15.8. Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa perinteeksi muodostuneella lasten – ja nuortenpäivällä. Päivä koostuu saamenopiskelijoille tarkoitetuista musiikkityöpajoista sekä kaikille avoimesta ja ilmaisesta Ijahis ija násttážat-konsertista. Lastenkonsertissa kuullaan lasten omien esitysten lisäksi alkuperäiskansavieraiden musiikkia. Perjantain klubi-ilta järjestetään hotelli Kultahovilla, jossa musiikista vastaavat DJ Oula sekä inarinsaameksi räppäävä Amoc.

Lauantaina 16.8. festivaalin ohjelma alkaa Sajoksen auditoriossa Fossekallen- kuoron konsertilla. Fossekallen kuoro on Neidenistä saapuva acappella kuoro, joka koostuu lähes kolmestäkymmenestä suomalaisesta, norjalaisesta ja venäläisestä innokkaasta kuoroharrastajasta. Ijahis idjassa kuoro esittää mm. kolttasaamelaista leu´ddia omintakeisella otteellaan.

Kuorokonsertin jälkeen jatketaan Sajoksen pihamaalla ulkoilmafestivaalina, jossa Mari Boinen lisäksi esiintyvät mm. karasjokilainen Felgen Orkester soittaen leppoisaa pohjoissaamenkielistä, joiulla höystettyä poprokkia. Illan monipuolisimmasta konsertista vastaa Tuupa Houseband useine artisteineen. Tuupan konsertin artisteina lavalla nähdään Ailu Valle, Amoc, Tiina Sanila-Aikio, Ulla Pirttijärvi-Länsman, SomBy sekä Niillas Holmberg. Perinteisestä joiusta, livđestä ja leu´ddista päästään nauttimaan Petra Magga-Varsin, Matti Morottajan, Tiina Sanila-Aikion sekä Johan Anders Baerin esittämänä ”Järvituulet”- konsertissa.

Lisäksi tapahtumassa esiintyy inarilainen Aila-duo, joka voitti vuoden 2014 Sámi Grand Prix-laulukilpailun inarinsaamenkielisellä Naharij kandâ –kappaleellaan. Lauantai-illan klubi-ilta järjestetään perjantai- illan tapaan hotelli Kultahovilla, jossa musiikista vastaa DJ Oula.

Tapahtumaa on mahdollista seurata lauantain osalta Saamelaiskoulutuskeskuksen toteuttaman livestream-nettilähetyksen kautta.

Lisätietoja www.ijahisidja.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider