Header image
Text background bars
log

Tietotekniikka ja koltan kieli

Eilen pidettiin Sevettijärvellä Peuralammen campingissä mielenkiintoinen luento koltan kielestä ja digitaalisesta opetusmateriaalista. Luennon järjesti Neidenin kolttasaamelainen museo, jonka vieraileva luennoitsija Michael Riessler toimii kielentutkijana Freiburgin Yliopistossa Saksassa.

luento_02-copy
Luennoitsija Michael Riesslerin luentokieli oli englanti, jonka Hanna-Maaria Kiprianoff tulkkasi ansiokkaasti suomeksi.

Kuulimme, miten digitaalisuus ja tietotekninen osaaminen tarjoavat huikeita näkymiä koltan kielen opiskelulle ja kielen kehittämiselle.

Ei ole tärkeää, että yhdellä ihmisellä on hallussaan kaikkien osa-alueiden taidot, vaan yksi voi olla kielensä taitava puhuja, toinen tietokoneohjelmoija, kolmas kielitieteilijä ja yksi henkilö, tässä tapauksessa Michael, toimii yhdistävänä linkkinä heidän välillään.

Alla olevien linkkien kautta pääsee kokeilemaan koltan kielen digitaalista oppimista. Oahpa!-nuõrti  –  kielioppi, sanakirja ja sanaharjoituksia:

http://oahpa.no./sms/  (tutustuminen)

http://oahpa.no/nuorti/ (sanaharjoitus)

http://gtweb.uit.no/webdict/ (sanakirja)

Työn alla on parhaillaan nk. älykäs nettisanakirja, joka ymmärtää, mitä etsit. Myös muun muassa kieliopin analyysiohjelma on kehitteillä. Luennoitsija sanoi tähtäävänsä siihen, että aikanaan valmistuu koltan kielen käännösohjelma! Jos englannin kielelläkin on, miksei koltassa olisi, sanoi luennoitsija.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider