Header image
Text background bars
log

Kolttakulttuuriviikko kiinnosti myös matkailijoita

Teksti ja kuvat Maria Porsanger

Kolttakulttuurisäätiö järjesti Kolttakulttuuriviikon ohjelmaa Nellimissä 6.-7.6 ja Keväjärvellä 9.6. Kaikkiin tapahtumiin riitti kiinnostuneita osallistujia, kaukaisimmat vieraat tulivat Virosta saakka tutustumaan kolttasaamelaiseen kulttuuriin.

irja-copy
Irja Jefremoff kehräsi villahahtuvista lankaa värttinällä.

Viikonlopun aikana esiteltiin monipuolisesti kolttasaamelaista kulttuuria ja käsityöperinnettä. Perjantaina halukkaat saivat opetella villan karstausta ja kehräystä Irja Jefremoffin opastamana, Ahti Vuoti esitteli tuohitöitä ja niiden valmistusta. Illalla Simo Jefremoff kertoi tarinoita ja esitti huuliharppumusiikkia. Yleisö innostui tanssimaan huuliharpun tahdissa.

kuurnikka-copy
Kolttien perinteinen kuurnikka eli kalakukko on tuhtia evästä.

Lauantain perinneruokapäivänä pääsi maistelemaan mm. kalapiirakkaa, kuurnikkaa, mätirieskaa ja kuivattua haukea. Lauantaina opeteltiin kolttasaamelaista helmikirjontaa sekä tutustuttiin muihin kolttasaamelaisiin käsitöihin.

Kolttakinossa lähdettiin aikamatkalle menneisyyteen.

Ahti-copy
Ahti Vuoti esitteli tuohityötekniikkaa ja opasti halukkaita avaimenperän tekemisessä.

Maanantaina Keväjärvellä tutustuttiin kolttasaamelaisten leikkiperinteisiin ja tehtiin opastettu retki kolttasaamelaisten sodanaikaisille, väliaikaisille asuinpaikoille. Lisäksi Keväjärvellä saattoi opetella sormipaulan tekoa ja tutustua tuohityötekniikkaan.

sormi-copy
Kolttien perinteinen sormipaula syntyy näppärissä käsissä.

vyyhti-copy
Vyyhdinpuun avulla lanka on kätevä vyyhditä.

Yksi kommentti

  1. avatar tooleyt
    Julkaistu 28.9.2015 kello 19.13 | Ikilinkki

    Voikun saisi tuon kuurnikan reseptinä tänne sivulle, niin pääsisi lähemmäksi kolttalaista sielunelämää =)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider