Header image
Text background bars
log

Näätämöjoen lohikanta turvattava

Eilen 27.3. pidettiin Sevettijärvellä palaveri, jossa pohdittiin Näätämöjoen lohiasioita. Paikalla oli lähes 20 paikallista kalastajaa sekä Karl Magne Arvola Norjan edustajana kuuntelemassa Markku Seppäsen esitystä.

Taulukot ja tilastot osoittavat selvästi, että jotain on tehtävä ja pian, jos aiotaan turvata Näätämöjoen lohikanta. Myös paikallalla olleet kalastajat ovat huolissaan lohen kohtalosta. Paitsi luontaista saalismäärien vaihtelua on havaittavissa isojen kutukalojen vähenemistä. Se on poikastuotannon kannalta kohtalokasta. Tilanteen parantamiseksi ensi kesän pyyntiaikoihin, verkko- ja saalismääriin päätettiin esittää Suomen ja Norjan yhteiselle työryhmälle, että niihin tulisi rajoituksia.

vuosiluokat-copy
Neidenissä sijaitsevan kalaportaan laskuri osoittaa, että Näätämöjokeen nousee runsaasti vuoden, parin ikäistä lohta (sininen), mutta isojen kutukalojen (vihreä) määrä on  huomattavan vähäinen. Ja mikä huolestuttavinta suuntaus on vähenevä.

rajoituksia-copy
Turistien ja paikallisten vapakalastus pysyisi ennallaan, mutta verkkopyyntiin ehdotettiin monelaisia rajoituksia sekä pyyntiaikoihin, saalismääriin ja verkkojen lukumääriin.

kysely-copy
Paikan päällä suoritettu pikakysely osoitti, että kaikilla on lohen kohtalosta suuri huoli. Kalastusajan lyhentämistä heinäkuun loppuun kannatti 10 henkilöä. Verkkojen lukumäärän rajoittamista kahteen ruokakuntaa kohti kannatti 7 henkilöä. Muutkin rajoitustoimenpiteet saivat hajaääniä.

Koska Näätämöjoki on kahden valtion rajajoki, sillä on oma valtioiden välinen kalastussääntönsä, jonka muuttaminen on pitkällinen prosessi. Paikallisesti voidaan kuitenkin laatia omia kalastusta sääteleviä sopimuksia ja suosituksia. Neideniläisten ja sevettiläisten yhteinen lohityöryhmä sai tästä palaverista tarpeellista evästystä tulevan pyyntikauden suosituksiksi.

Markku Seppänen sanoi, että kalastuslupien kanssa tullaan toukokuussa jakamaan myös yhteisesti sovitut pyyntirajoitusten suositukset. Niitä toivotaan kaikkien kalastajien noudattavan, jotta turvataan Näätämöjoen lohikanta.

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider