Header image
Text background bars
log

Vuoden koltta -palkinto Yle Sápmille

Kolttasaamelaisen kielen ja kulttuurin yhdistys Saaʹmi Nueʹtt ry on valinnut vuoden 2013 koltaksi Yle Sápmin. Yhdistys kunnioitti palkinnon saajaa Pauliina Feodoroffin kirjoittamalla ja Tiina Sanila-Aikion esittämällä Yle Sápmin omalla leuʹddilla.

yle_sapmi01_net
Vuoden koltta -kunniakirjaa olivat tänään perjantaina Inarissa luovuttamassa Saaʹmi Nueʹttin puheenjohtaja Pauliina Feodoroff (keskellä) ja varapuheenjohtaja Minna Moshnikoff. Palkinnon vastaanotti saamenpukuinen Yle Sápmin päällikkö Pirita Näkkäläjärvi.

”Äänen antaminen etukäteen jo sukupuuttoon kuoleviksi tuomituille kielille ja kulttuureille on ollut tehtävä, jonka perusteita Yle Sápmi on olemassaolonsa aikana joutunut puolustamaan kaikkiin suuntiin, ” kirjoittaa Saaʹmi Nueʹtt palkintoperusteluissaan.

Kuluneena vuonna Yle Sápmi on toimillaan osoittanut sitoutuvansa koltan- ja inarinsaamenkielisen sisällöntuotannon lisäämiseen. Koltan- ja inarinsaamen käyttö lähetyksissä pohjoissaamen rinnalla on kasvanut räjähdysmäisesti.

Yle Sápmi on muun muassa uusinut ohjelmakarttansa kaikki kolme saamen kieltä paremmin huomioivaksi ja rekrytoinut väkeä huolehtimaan koltansaamen kattavammasta juttutarjonnasta. Saaʹmi Nueʹtt mainitsee palkinnon antamisperusteissaan Yle Sápmin viimeisimpänä meriittinä sen, että valtakunnallisen Yle Ođđasatin myötä on saavutettu ”fyysisten välimatkojen henkinen lyheneminen ja näin yhteenkuuluvuuden tunteen lujittuminen”.

”Pienempien saamen kielten tukeminen on konkretiaa: mitä enemmän kieli saa päivittäistä tilaa: näkyy, kuuluu ja jokapäiväistyy käytössä, sitä enemmän sitä käytetään. Saamen kielet eivät saa olla vain juhliin ja kokouksiin kuuluvaa salakieltä, niiden täytyy olla jokapäiväistä käyttökieltä. Tätä Yle Sápmi tekee juuri nyt: arkipäiväistää uhanalaista.” sanoo Saaʹmi Nueʹttin puheenjohtaja Pauliina Feodoroff.

yle_sapmi02_net
Vuoden koltta Yle Sápmi uutisoi palkinnon saamista muun muassa omissa televisiouutisissaan. Pauliina Feodoroff oli Kaisa Aikion vieraana Yle Ođđasatin studiossa ja oli studion ensimmäinen vieras.

Vuoden koltta -palkinto on syntynyt halusta ja tarpeesta kannustaa, kiittää sekä huomioida tekoja, joilla on arvoa kolttayhteisölle. Yle Sápmi on yhdeksäs Vuoden koltta.

 

Kaikki aiemmmin Vuoden koltta -palkinnolla huomioidut ja palkintojen jakoperusteet löytyvät Saaʹmi Nueʹttin kotisivuilta.

Voit kuunnella 27.1.2014 asti Yle Sápmin palkintoleuʹddin Yle Areenasta.

Yle Sápmi uutisoi asiasta koltaksi.

 

Lisätietoja: Pauliina Feodoroff 040 736 4475

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider