Header image
Text background bars
log

Näätämö-joen yhteishallintahanke etenee – Kuvia kaivataan

01.10.2013

Talvi hiipii pohjoiseen ja on aika pohdiskella mennyttä pyyntikautta.
Huhtikuussa julkaistu Näätämö-joen yhteishallintasuunnitelma (kts.https://oddaz.saaminuett.fi/2013/04/26/naatamojoen-yhteishallinta-raportti-julki/) on edennyt askel kerrallaan kesän ja syksyn mittaan.
Kesällä maastossa kirjattiin havaintoja, tunnistettiin kutualueita ja muutoksia sekä paikannimistöä.
Suunnitelma on ollut käsittelyssä myös Metsähallituksen, RKTL:n, eri ministeriöiden ja muiden toimijoiden piirissä.
Kesä 2013 oli ennatyslämmin alueella. Se vaikutti vedenpintoihin ja vesistöihin. Syyskuussa 2013 kenttätöissä arvioitiin esimerkiksi Kuosna- ja Vainosjoen uomien tarve tuleville kunnostustoimille, sekä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen kanssa pohdittiin mahdollisuuksia toteuttaa vesiensuojelutöitä tulevilla kursseilla. Näistä tiedotetaan aikanaan lisää, jos ne etenevät konkretiaksi. Samoin raakun roolia vesistössä pohditaan.

Nyt kuitenkin pyyntööni: Osana Näätämö-joen yhteishallintasuunnitelmaa, ottaisin mielellään vastaan valokuvia vesistön rannalta, lähialueilta ja kotitarvepyytäjiltä. Seuraavilla ohjeilla pääsee eteenpäin:
–   Etsimme pyyntikuvia lohesta ja muista kaloista, mukaan lukien hauki, made, harjus, siika, meritaimen, ahven jne. Tämän lisäksi voi lähettää havaintojaan valuma-alueen tai Näätämö-joen rannoilta, lähimetsistä tai luonnosta kuvan muodossa. Esimerkiksi merkillinen hyönteinen, outoja muutoksia vedenlaadussa, rehevöitymistä, muutoksia kalojen sisäelimissä tai muita omasta mielestään tärkeitä havaintoja voi lähettää kuvin. Samalla kuvaaja suostuu siihen, että kuvat saa julkaista tekijän mainiten tieteellisissä ja hankeraporteissa.
–   Valokuva voi olla yhtä hyvin viimeaikainen tai menneiltä ajoilta. Aikaa ei ole rajattu, kaikki materiaali otetaan vastaan. Erityisesti 1940- ja 1950-luvun materiaali on tervetullutta.
–   Kuvatiedoissa tulisi olla koltaksi tai suomeksi mahdollisimman tarkasti kuvausaika, paikka, vuodenaika ja muita mahdollisia tunniste- ja havaintotietoja. Voit siis kirjoittaa lyhyen kuvauksen, miksi kuva oli mielestäsi oleellinen.
–   Digitaaliset kuvat ja materiaalit voi lähettää osoitteeseen tero at lumi.fi tai sitten kirjeellä paperikuvia, postitusosoitteen saat Saa´mi Nue´ttin ylläpitäjiltä tai yllä olevasta sähköpostiosoitteesta. Jos haluat, että paperikuvia palautetaan, lähetä mukana palautusosoite.

Seuraava kylä”seminaari” järjestettäneen maaliskuussa 2014. Tuolloin käydään läpi vuoden aikana tehtyjä Näätämön valuma-alueen yhteishallinta-asioita, tieteellisiä tuloksia, lohikutualueiden ennallistamisen tilaa ja kolttamateriaalin roolia suunnitelman edistämisessä.

Ystävällisin syysterveisin
Tero Mustonen, vastaava tutkija, OSK Lumimuutos, Selkie, Kontiolahti


Vuoden 2013 huhtikuussa julkaistun mielenkiintoisen yhteishallintaraportin kansi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider