Header image
Text background bars
log

Pukeutuminen koltta-asuun

Tänään Sevettijärvellä keskusteltiin SAKK:n järjestämässä tilaisuudessa korrektista pukeutumisesta kolttapukuun: mitä siihen kuuluu ja mitä ei. Mukana Kyläpajalla olivat myös nahka- ja turkiskurssilaiset Sevetistä sekä koltan kielen ja kulttuurin opiskelijat Inarista. Kerrottakoon, että ensimmäisen kerran saatiin etäyhteyden avulla mukaan myös kolttia muualta Suomesta sekä SAKK:n pukuompelukurssin opiskelijoita Inarista.

Keskustelu siitä, kuka saa minkäkinlaista pukua käyttää, käytiin jo viime vuonna, joten nyt keskityttiin korrektiin pukeutumiseen. Esimerkiksi, että onko tyttölapsen soveliasta pitää neidonpäähinettä ennen rippikouluikää, joka on sen perinteinen käyttöikä. Todettiin, että nykyaikana neidonpäähine viestii eri asioista kuin ennen, joten sen voi vallan hyvin panna päähänsä nuorempana samalla pukeutuu muutoinkin kolttapukuun.

Todettiin, että on täysin hyväksyttävää, kun aviopari käyttää kumpikin omaa kansallis/kansanpukua. Vaimolla voi olla koltta-asu ja miehellä suomalainen kansallispuku tai päinvastoin. He voivat myös molemmat halutessaan pukeutua koltta-asuihin.

Keskusteltiin vilkkaasti siitä, että voisiko pukeutumisella viestittää myös siitä, että henkilöllä on monikulttuurinen tausta. Tämä asia jäi vielä sulateltavaksi samoin kuin sekin, että voisiko kolttapuvun kanssa käyttää riskua tai utsjokisia jokipauloja.

Lopuksi oltiin sitä mieltä, että näitä asioita tulee pohtia vielä laajemmin, jotta saavutettaisiin yhteisesti hyväksyttäviä käytäntöjä.

Nahka- ja turkiskurssin opettaja, Heini Wesslin toi esiin huolensa siitä, ettei nykyisin enää osata valmistaa oikeaoppista kolttapuseroa eikä vaimonpäähinettä. Osaavista tekijöistä on huutava pula. Pitäisi ehdottomasti alkaa intensiivisesti kouluttaa lisää näiden tekijöitä.


Alkukankeuden jälkeen saatiin etäyhteys toimimaan ja äänet kuuluviin. Jarno Mäki hoiti “konetta” ja SAKK:n rehtori Liisa Holmberg kertoi, keitä oli mukana muualta Suomesta.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider