Header image
Text background bars
log

Illepin muistolle

Illepin muistolle
25.05.2013

Vielä huhtikuun 24. kolttaporomies Illep Jefremoff söi siikaa pöytänsä ääressä. Oli tullut tunturista vuorokauden ajosta.
Nyt; suuri kalastaja-, erä- ja poromies on poissa.


Semekurtta 2005                                                                     (kuva S.Moshnikoff)

 

Saimme Selkielle, Pohjois-Karjalaan suruviestin perjantaina Illep Jefremoffin lähdöstä tuonilmaisiin. Liitymme laajaan joukkoon surijoita ja haluamme tervehtiä Illepin sukua ja ystäviä tänä vaikeana hetkenä. Samalla viikolla Sevettijärven koululaiset ja Selkien lapset leikkivät yhdessä täällä ikimetsän siimeksessä – Illep olisi varmaan ollut iloinen nähdessään tuon näyn.

Illep kantoi kolttasaamelaista kulttuuria ja kieltä omalla tavallaan halki monien muutosten. Meillä tutkijoilla oli mahdollisuus työskennellä hänen kanssaan vain muutaman vuoden ajan, osana Näätämö-joen valuma-alueen yhteishallintasuunnitelmaa, jossa kolttien tieto lohesta ja vesiluonnon tilasta on keskiössä joen tulevaisuuden osalta.
Hän siirsi merkittäviä havaintojaan luonnonlohen muutoksesta ja kalakantojen tilasta eteenpäin sekä meille tutkijoille, että nuorille koltille. Esimerkiksi lapsuuden muistot Rautujärveltä harrinpyynnistä, tarkat havainnot lohista ja kutualueista Näätämöllä sekä tunturimittarin vaikutukset tunturissa ovat nyt keskeisiä, kun kolttien joki huomioidaan kokonaisvaltaisesti perinnetiedon ja tieteen keinoin.

Illep puhui käsittääkseni hyvin rikasta kolttasaamea. Hän oli myös tietoinen roolistaan kulttuurin ja kielen kantajana, eikä helposti lähtenyt avaamaan syviä arkkujaan. Mutta luottamilleen ihmisille hän puhui. Kun erämaan mies sanoo ja kertoo, asiat ovat usein juuri niin.

Hänellä oli myös esteettistä silmää. Osana Näätämö-työtä kaikille mukanaoleville kalastajille jaettiin kamerat, joiden avulla tallentaa havaintojaan. Illepin kuvasaalis, tarkkojen luontohavaintojen lisäksi, pitää sisällään materiaalia, joka on valokuvataidetta. Siinä pääaiheena tietenkin ovat luonnon monet kasvot. Kuvia on julkaistu Näätämön yhteishallintasuunnitelmassa.

Mitä sanoa, kun Illepin kaltainen omintakeinen erämaan mies lähtee?
En taida mitään.
Kaikki on liian vähätteleväistä. Kunnioitan häntä tänään hiljaisuudella, kun laskemme rysiä Pielisjokeen, kuten aina tähän aikaan vuodesta.

Joutsen, Saamen ja Karjalan pyhä lintu, nousee siivilleen – lentäen kirkkauteen Illep mukanaan.

Syvässä surussa, kaivaten ja osaa ottaen

Tero Mustonen, tohtori
Puheenjohtaja
Osuuskunta Lumimuutos

Yksi kommentti

  1. avatar eeva Pirttimäki
    Julkaistu 26.5.2013 kello 17.28 | Ikilinkki

    Kiitos osaanotosta Illeppi oli minun rakas serkku
    viimekesänä kävin hänen luonaan! terv. Eeva

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider