Header image
Text background bars
log

Väki viihtyi Kolttasaamelaisessa illassa

Lauantaina 27.4. vietetiin Helsingissä Kolttasaamelaista iltaa, jonka tavoitteena oli järjestää pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan kolttasamelaisille omakulttuurista ohjelmaa ja luoda etelän koltille mahdollisuus tutustua toisiinsa. Lisäksi tapahtuman avulla haluttiin lisätä kolttatietoutta muiden saamelaisten keskuudessa.

Kolttailta ylitti odotukset ja onnistui tavoitteissaan hyvin. Saame olohuoneelle oli saapunut yli 40 henkilöä – sekä kolttia että muita saamelaisia. Koko perheelle suunnatun illanvietton osallistujista vajaa kymmenkunta oli lapsia.

 

Monipuolinen ohjelma

Eräs illan kohokohdista oli katrilli. Monikaan ei osannut tanssia sitä aiemmin, mutta se ei menoa haitannut. Kolme eri katrillikokoonpanoa opetteli katrillin saloja vääksyläisen koltan, Natalia Sanila-Koskisen opastuksessa. Hienoa tunnelmaa loi taidokas haitarisäestys, josta huolehti alun perin sevettiläinen, nyt helsinkiläinen koltta Sari Saxholm. Lyhyen treenin jälkeen katrilli sujui jo kuin vettä vaan ja muu väki taputti tahtia tanssijoiden ympärillä.

 


Ensimmäinen katrilliryhmä laittaa parastaan lattialla. Takana keskellä City-Sámien puheenjohtaja Pentti Pieski, muut tanssijat vasemmalta oikealle Maija Lukkari, Raila Pirinen, Juho Keva, Markus Moshnikoff ja Nana Alariesto.

 


Jokainen katrilliporukka sai raikuvat kannustukset muilta paikalla olijoilta. Kuvassa muiden mukana vasemmalta Heidi Klaavuniemi, Inkeri Lokki ja Eveliina Feodoroff-Rantala.

 


Toinen katrilliryhmä vauhdissa. Vasemmalta Armas Hakkola, Piia Gauriloff, Elisa Sipakko, Juho Keva ja Hanna Helander.

 


Kolmas katrilliryhmä nauttii selvästi katrillin riemusta.

 


Sari Saxholm antaa kaksirivisellä haitarilla katrilliin tahtia.

 

Jokainen läsnäolija pääsi kokeilemaan myös leu’ddaamista, kun edesmenneen leu’ddmestari Domna Sanilan lapsenlapsi Natalia Sanila-Koskinen vetäisi leu’ddaamisen pikakurssin. Lapsille oli järjestetty omaa ohjelmaa. Isommat värittivät ja leikkasivat kolttapaperinukkea, pienemmät värittivät koltta-aiheista väritystehtävää ja muovasivat muovailuvahasta kaikenmoista. Lasten oma ohjelma mahdollisti aikuisten katrillirauhan.

 


Aletta Lukkari värittää kolttapaperinukkea. Hänellä itsellään on päällään Utsjoen tyttöjen kesäpuku. Takana Mitri ja Ida Moshnikoff kolttapuvuissaan.

 


Kolttapojan vaatteisiin pukeutunut Mitri Moshnikoff ja Aile Kirste Lokki värittävät tusseilla.

 


Niiles-Ante Harlin, jolla on yllään Utsjoen verkapuku.

 


Ja tietysti lapset ehtivät leikkimään ihan ilman ohjaustakin. Tässä Mitri Moshnikoff ja Niiles-Ante Harlin juoksentelevat edes takaisin.

 

Kolttien leikkiperinne kiinnosti ihmisiä kovasti ja siihen pästiinkin tutustumaan käytännön kautta. Paikallaolijat, lapset ja aikuiset yhdessä, pelasivat paaskopeliä, leikkivät huivileikkiä ja naruleikkiä sekä kelasivat kilpaa narun päässä olevaa poronsarvea. Punaisena lankana leikeissä toimi illan aikana julkistettu uuden uutukainen Pieni kolttien leikkivihko. Kirjan on koonnut Sevettijärveltä kokoisin oleva kirkkonummelainen koltta Minna Moshnikoff ja julkaissut Saa’mi Nue’tt. Kirja tulee alkukesällä myyntiin ainakin pohjoisessa.

 


Sarvileikki oli mukava erityisesti lasten mielestä, mutta oli aikuisillakin hauskaa sen parissa. Kelaamassa vasemmalta Niiles-Ante Harlin, Maaria Keva ja Katariina Lumisalmi. Takana Juho Keva videokameran kanssa. Edessä selin Ida Moshnikoff ja Aile Kirste Lokki.

 


Ida Moshnikoff keskittyy sarven kelaamiseen. Päällään hänellä on kolttatytön vaatteet.

 


Paaskopelin opettelu meneillään: “Montako poroa jäi jaloilleen?

 


Naisia naurattaa paaskopelin lomassa. Vasemmalta Hanna Helander, Eeva-Kristiina Harlin ja Maija Lukkari.

 

Paljon toisen polven kolttia

Kolttailtaan osallistui aika paljon kolttia, joiden toinen vanhempi on saamelainen, mutta he itse ovat syntyneet ja varttuneet etelässä ilman kosketusta kolttakulttuuriin. Heille ilta oli oivallinen tilaisuus tavata sukulaisiaan ja päästä jyvälle kolttien tavoista. Eräskin kävi oikein ilmiesti toteamassa illan emännälle, että kyllä kannatti tulla, sillä hän oli tutustunut jo vaikka kuinka moneen sukulaiseen. Paikalla oli myös jonkin verran saamelaisalueella syntyneitä kolttia, jotka olivat muuttaneet opiskelujen ja työn perässä etelään. Myös muita saamelaisia oli paikalla mukavasti. Tässä vielä palautteet kahdelta osalllistujalta:

”Giitu ordnejeaddjiide Minna, Natalia ja earát. Buoremus ja liekkumus sámedoalut main leamašan maŋimuš jagiid áigge. Dat lei somá oahpásmuvvat nuortalaš stoahkamiidda ja eará buđaldemiidda. Ja makkár herskot ja vaikke man ollu. Dát ledje dakkár sámedoalut maidda mun lean hárjánan. Viessu lei čiŋahuvvon čábbát ja Minna-eamit dearvvahtii ja sávan bures boahtima juohkehažžii nugo mis Sámis lea dáhppi. Dii lehpet čeahpit! Giitos eatnát ja sávadahtti, ahte dát joatkašuvvet.”

(Kiitos järjestäjille Minna, Natalia ja muut. Parhaat ja lämpimimmät saamelaisjuhlat, missä olen ollut viimeisten vuosien aikana. Oli mukavaa tutustua kolttaleikkeihin ja muihin hommiin. Ja millaiset herkut ja vaikka miten paljon. Ne olivat sellaiset saamelaisjuhlat mihin minä olen tottunut. Talo oli koristeltu kauniisti ja Minna-emäntä tervehti ja toivotti tervetulleeksi jokaisen niinkuin meillä Saamenmaassa on tapana. Olette taitavia! Kiitos paljon ja toivottavasti nämä jatkuvat.)

“Tosi hyvät tunnelmat jäi kyllä koltta-illasta. Minusta se oli oikein onnistunut, sopivan rento, mutta samalla tuli myös tietoa. Katrilli-hommeli oli tosi hauska!”

 


Eeva Nykänen haastattelee Saamen radion Kolttauutisiin Minna Moshnikoffia, yhtä illan järjestäjistä.

 

Sydäntä ja kieltä

Illan kruunasi kolttasaamelainen illallinen, jonka loihti pöytään Natalia Sanila-Koskinen. Pöydän anteja maistellessa avautuivat monen silmät huomaamaan, miten herkullisia voivatkaan pohjoisen erikoisuudet olla. Tarjolla oli lohikuurnikkaa, appelsiini-sherrymarinoitua poron savusydäntä, savusydänmuhennosta ja puolukkaa, poronkieltä piparjuuri-kermaviilikastikkeessa, wontoneja kolttavaimon tapaan ja jälkiruoaksi kolttatytön crème brûléetä ja samovaariteetä. Moni kävi santsaamassa useita kertoja, sillä harvoin saa nautiskella näin hyvistä pororuoista.

 


Herkkupöytä odottaa ruokailijoita.

 


Aile Kirste on saanut ruokaa ensimmäisten joukossa ja viihtyy hyvin syöttötuolissa. Pentti Pieski ja Inkeri Lokki odottavat kiltisti vuoroaan. Takana vasemmalta Natalia Sanila-Koskinen, Piia Gauriloff, Kevin Loftus, Irja Kaivola, Risto Buska, Saija-Riitta Sadeoja, Eveliina Feodoroff-Rantala, Satu Manelius ja Katariina Lumisalmi.

 

Järjestäjät

Kolttaillan järjestelyista vastasivat yhteistyössä pääkaupunkiseudun saamelaisyhdistys City-Sámit ry sekä Kolttasaamelaisen kielen ja kulttuurin yhdistys Saa’mi Nue’tt ry. City-Sámit vastasivat juhlapaikasta ja Saa’mi Nue’tt ohjelmasta ja tarjoiluista.

 

5 kommenttia

 1. avatar Pirjo Lotvonen
  Julkaistu 30.4.2013 kello 11.02 | Ikilinkki

  Oli kiva nähdä mitä olette siellä etelässä tehneet! Hienoa ja jatkakaa!!
  Terveisiet täältä Ivalon kielipeästä kaikille mukana olleille 🙂

 2. avatar Piia Gauriloff
  Julkaistu 30.4.2013 kello 12.20 | Ikilinkki

  Sydämelliset kiitokset illan järjestäjille! Tunnelma oli lämmin, ohjelmaa oli paljon ja ruoka oli herkullista. Erityinen ilonaihe oli leikkikirja, joka tulee olemaan kovassa käytössä.

  Toivottavasti saamme jatkossakin tavata toisiamme näin iloisissa merkeissä!

 3. avatar Outi Korpilähde
  Julkaistu 1.5.2013 kello 7.29 | Ikilinkki

  Mahtavaa! Lisää tällaista.

 4. avatar Virpi Kulmala/Bàrbmu ry
  Julkaistu 30.7.2013 kello 22.25 | Ikilinkki

  Hei! Onko teillä myydä / lainata pelejä ja ohjeita niihin? Meillä on tarkoitus alkaa pyörittää perhekahvilaa Tampereella ja Jyväskylässä ja olisi kiva saada jotain perinneleikkejä sinne ohjelmaksi

 5. Julkaistu 31.7.2013 kello 21.10 | Ikilinkki

  Yhdistys myy Pieni kolttien leikkivihko -nimistä kirjasta esimerkiksi Sevettijärven perinnetalolla nyt kesäaikaan. Painos on tosi pieni, mutta niitä lienee siellä vielä jäljellä muutamia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider