Header image
Text background bars
log

Lohikiistoihin malli yhteishallinnasta

LOHIKIISTOIHIN UUSI MALLI YHTEISHALLINNASTA –

SEVETTIJÄRVEN KOLTTASAAMELAISET JULKAISEVAT YHDISTYNEIDEN KANSAKUNTIEN KANSSA MERKITTÄVÄN SUUNNITELMAN NÄÄTÄMÖJOEN HALLINNAN KEHITTÄMISEKSI

25.4.2013 klo 12.00 julkaistaan Porotila Sanilassa, Sevettijärvellä englanninkielinen ”Näätämöjoen yhteishallintasuunnitelma”. Suunnitelma on laatuaan ensimmäinen Suomessa. Se julkaistaan englanniksi, mukana suomen-, koltansaamen-, venäjän- ja norjankieliset tiivistelmät. Suunnitelman ytimessä on kolttasaamelainen tieto Näätämöjoen lohesta ja kolttasaamelaisten suhteesta jokeensa. Perinteisen kotitarvepyynnin lisäksi lohi on kolttasaamelaisille kulttuurin, kielen ja uskomusperinteen säilyttäjä. Vuosien 2009-2013 aikana Sevettijärven kolttasaamelaisilla oli mahdollisuus osana Yhdistyneiden Kansakuntien ja IPCCA:n (Indigenous Peoples Climate Change Assessment) hanketta tunnistaa ja pohtia, miten pohjoisen ilmastomuutoksen vaikutuksiin sopeudutaan. Tämän tuloksena yhteinen huolenpito lohesta ja sen pyynnin hallinnasta Näätämöjoella nousi tärkeimmäksi avaimeksi sopeutumiseen.

Yhteishallintasuunnitelma avaa uudenlaisen näkökulman käsitellä monen eri toimijan intressejä Näätämöjoella ja samalla tarjoaa työkalun lohikiistojen ratkaisuun laajemmaltikin. Suunnitelma on tehty yhteistyössä kolttasaamelaisten, tutkijoiden (OSK Lumimuutos, Itä-Suomen yliopisto), Pohjoismaiden ministerineuvoston, RKTL:n, kansainvälisten tutkimus- ja kansalaisjärjestöjen sekä venäläisten tahojen kanssa. Suomen YK-liitto on tukenut hankkeeseen liittyviä työpajoja.

Lohen kannalta Näätämöjoen valuma-alue sekä läheiset merelliset rannikot ja Barentsinmeri muodostavat kokonaisuuden. Esitämme kolttasaamelaisten perinnetiedon sekä muiden paikallisten, kuten Neidenin kylän kveenien, tiedon mukaanottamista tieteellisen tiedon rinnalle tasaveroisena lähteenä valtioiden väliseen lohipolitiikkaan. Kalastukseen esitetään kokonaisvaltaista uudistusta, joka muuttaa sekä paikallisten että turistipyynnin roolia. Suunnitelmassa kolttasaamelaisten pyyntioikeudet myös päivitetään Suomen valtion kansainvälisten velvoitteiden tasolle. Heidän kielensä ja kulttuurinsa sekä kveenikulttuurin rooli nousee avainasemaan joen ymmärryksessä. Tämän lisäksi suunnitelma sisältää laajan valikoiman työkaluja valuma-alueen elinvoimaisuuden ja luonnontilan ylläpitoon. Näistä tärkeimpinä esitetään Näätämöjoen rajat ylittävän kansallispuiston perustamista, yhteishallinnan vakiinnuttamista, lohen kutualueiden uudistamista sekä valuma-alueen rehevöitymisen estoa. Muutamat suunnitelmassa ehdotetuista toimenpiteistä on jo pantu täytäntöön vuoden 2012 aikana kolttasaamelaisten aloitettua perinteiset vesistönhoitotoimenpiteet, joiden ensimmäiset tulokset ovat osoittautuneet myönteisiksi. Kansainvälinen lehdistö, muun muassa National Geographic, kirjoitti ensimmäisen kauden tuloksista alkuvuodesta 2013. Näätämöjoen yhteishallintasuunnitelma tarjoaa keinoja erityisesti lohen, mutta myös muiden luonnonvarakiistojen ratkaisuun ja voidaan ottaa soveltuvasti käyttöön muuallakin Suomessa. Se tarjoaa myös uudentyyppisen mallin saamelaisten maa- ja vesioikeuksien toteuttamiseen. Suomi on sitoutunut näiden oikeuksien kehittämiseen kansainväliselle tasolle.

Lisätietoja:
Tero Mustonen (YTT), OSK Lumimuutos: 0407372424
Pauliina Feodoroff, Saa´mi Nue´tt: 0407364475

 

In English

THE SKOLT SÁMI PROVIDE FIRST NATIONAL COLLABORATIVE MANAGEMENT PLAN FOR THE NÄÄTÄMÖ WATERSHED AND ATLANTIC SALMON IN FINLAND

On 25th April 2013 a new collaborative management plan for the Näätämö/Neiden river will be released in Sevettijärvi, Finland. Majority of the Skolt Sámi people live in this community. The Neiden river flows from Finland to Norway and contains internationally significant population of Atlantic Salmon (salmo salar).

The co-management plan contains results of a project “Skolt Sámi Survival in the Middle of Rapid Change” that worked from 2009 to 2013, with various manifestations, in the Neiden watershed. It was a cooperation between the Skolt Sámi and other Eastern Sámi communities, the Saa’mi Nu’ett cultural organization and the Snowchange Cooperative. Partners also included the Indigenous Peoples Climate Change Assessment – IPCCA, United Nations University – Traditional Knowledge Initiative and the Sámi Council. The project is part of the international Indigenous Peoples Climate Change Assessment (IPCCA) initiative that is being developed and coordinated by a Peru-based indigenous non-profit organization, ANDES, and supported by UNU. By applying the IPCCA methodology of community-led self-reflection, evaluation, and future-visioning based on local worldviews and traditional knowledge, the Sevettijärvi Skolts developed a community-based climate change adaptation plan. Out of this process a collective consensus has emerged that the climate change challenges faced by the reindeer, while significant, are manageable given the present-day nature of reindeer herding. Instead, the Skolt Sámi identified their customary salmon fishery, the other half of their traditional subsistence and cultural identity, as a much greater concern. The co-management plan will be first of its kind in Finland and in the region. It was partially already implemented regarding traditional knowledge observations in summer 2012. The plan includes wide-reaching reforms to the management and harvest of salmon. It also includes the Kven and other local people of the watershed in an unprecedented way – thus the plan is also a renewable resource conflict resolution tool. Additionally the work was expanded with the co-funding from the Nordic Council of Ministers to cover additional workshops in the Neiden watershed and the Ponoi watershed in the Murmansk region, Russia. Ponoi is a significant salmon river in the region. As Finland has not ratified Sámi rights to lands or waters despite its international commitments, this Plan is relevant in providing steps in a practical context for the solution of the simmering, on-going conflict using community-based and –relevant tools.

Further details and to order copies of the plan:
Tero Mustonen, Ph D, President, Snowchange Cooperative, Finland, email: t...@snowchange.org, tel. + 358 407372424

 

Yksi kommentti

 1. avatar Kiitollinen
  Julkaistu 24.4.2013 kello 13.33 | Ikilinkki

  Hienoa ja tärkeää työtä!

  Arvostan todella paljon Pauliina Feodoroffin ja Tero Mustosen panosta!

  Teette todella uskomattoman hienoa työtä!

  Suuret kiitokset kaikilta näin minun kirjoittamana! Mutta Te olette huippuja 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider