Header image
Text background bars
log

Koltansaamen kielen ja kulttuurin konferenssi Inarissa 14. -15.6.2012

14. -15.6.2012 yli 110 ihmistä istui seuraamaan Inarin saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen auditorioon koltansaamen kieltä ja kulttuuria käsittelevää konferenssia, joka oli Kolttasaamelainen kulttuuri yli rajojen – hankkeen järjestämä kansainvälinen tapahtuma. Puhujien joukossa oli mm. saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi, Inarin Kunnanjohtaja Reijo Timperi, kansanedustaja Simo Rundgren, sekä useita Suomen, Norjan ja Venäjän kolttasaamelaisten edustajia, sekä tutkijoita.

Konferenssin teemana oli ”kielen ja kulttuurin elvyttäminen kolmessa valtiossa kolttasaamelaisen yhteisön vahvistamiseksi”. Sen yhtenä tavoitteena oli koota yhteen kolttasaamelaiset, sekä kolttasaamelaisuuden parissa työskenteleviä tai siitä kiinnostuneita toimijoita. Lisäksi esiteltiin kolttasaamelainen kulttuuria yli rajojen – hankkeen kuulumisia, sekä kerrottiin hankkeen tulevaisuuden näkymistä. Samalla tutustuttiin hankkeen työhön käytännössä.

Konferenssin alkuun kuultiin Tiina Sanila-Aikion esittämä leu’dd

Kolttanuorten puheenvuoro

Inarin kunnan tervehdyksen konferenssiin toi kunnanjohtaja Reijo Timperi

Auditorion ensimmäiseltä penkkiriviltä löytyivät kunnanjohtajan lisäksi myös kolttien luottamusmies Veikko Feodoroff, Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi sekä Saamelaiskäräjien varapuheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio.

Konferenssilla oli suuri kunnia saada esitellä osanottajilleen myös aitoja kansallisaarteita: Kolttakylän arkisto,  joista vanhin asiakirja on vuodelta 1601 ja myöhäisin vuodelta 1775.  

Kolttapukujen loistoa!

Konferenssin näyttelyesineistöä

Konferenssiin osallistui yli 110 henkilöä. Tässä osanottajakuvaa torstailta.

Esillä oli myös Sevettijärvellä toimineen käsityökurssin  taidonnäytteitä mm. miesten puvuista.

Lähikuvaa helmitöistä.

FT Marja-Liisa Olthuis Oulun yliopiston Giellagas-instituutista piti puheenvuoron pitkäjänteisyyden merkityksestä kielen elvytystyössä

Kolttien luottamusmies ja konferenssin puheenjohtaja Veikko Feodoroff, kansanedustaja Simo Rundgren, ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen rehtori Liisa Holmberg

 

Konferenssin järjesti Kolttasaamelainen kulttuuri yli rajojen – hanke, joka on Saamelaisalueen koulutuskeskuksen ja Neidenin Østsamisk museumin yhteistyöprojekti. Hanke on Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama ja se kuuluu INTERREG IV A Pohjoinen – Sápmi – osaohjelmaan. Hankkeen kansallinen rahoittaja on Lapin liitto.

 

Yksi konferenssin tuloksista on julkisuuteen osoitettu vetoomus tehostaa koltansaamen kielen ja kulttuurin tukemista kolmessa eri valtiossa. Keskustelujen pohjalta laadittiin julkilausuman, johon tiivistettiin käytyä keskustelua ja jossa ilmaistaan osallistujien yhteinen tahto toimia koltansaamen kielen ja kulttuurin puolesta. Julkaisen sen tässä.

 

Inari, 15. kesäkuuta 2012


Vetoamme Suomen, Norjan ja Venäjän päättäjiin, että Inarin saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa 14.-15.6.2012 pidetyssä koltansaamen kielen ja kulttuurin konferenssissa esiin nostamamme kolttasaamelaisille tärkeät asiat saatetaan kuntoon koltansaamen kielen ja kulttuurin voimaannuttamistyön tukemiseksi.

 

1.    Sevettijärvelle suunniteltu Kolttakulttuurikeskus tarvitsee rahoituksen niin rakentamiselle kuin myöhemmin valmistuttuaan sen ylläpitoon ja käyttökuluihin. Kolttakulttuurikeskus tulee olemaan merkittävä tekijä koltansaamen kielen ja kulttuurin elvyttämisessä ja säilyttämisessä. Kolttakulttuurikeskuksesta rakennetaan kolttayhteisön talvikylä, joka toimii yhteisön yhteenkuuluvuuden tunteen vahvistajana ja paikkana, jossa voi vapaasti puhua omaa kieltään. Kolttakulttuurikeskuksesta tehdään myös kolttasaamelaisten kielikeskus Suomessa.

 

2.    Kolttasaamelaisen kulttuurin ja kielen kehittämistyölle on saatava pysyvä rahoitus kaikissa kolmessa maassa. Koltansaamen kieli ja kulttuuri tarvitsevat yhteiskunnan tuen selvitäkseen.  Ne ovat kansainvälistenkin määritteiden mukaan ”Vakavasti Uhanalaisia!”.  Kaikissa kolmessa maassa on laadittava pikaisesti yksityiskohtainen kieliohjelma. Kieliohjelmien toteuttamiselle on varattava riittävät resurssit.

 

3.    Pohjoismaisessa saamelaissopimuksessa kolttasaamelaisten erityiskysymykset tulee huomioida kolttasaamelaisten määrittelemällä tavalla kolttasaamelaisten omaa hallintoa kunnioittamalla.

 

4.    Neidenin Itäsaamelainen museo, Østsamisk museum / Nuõrttsaa´mi mu´zei on avattava yleisölle ja toiminta on saatettava vakaalle pohjalle sekä museolle on palkattava sen tarvitsema henkilöstö työskentelemään kielen ja kulttuurin elvyttämisen eteen.

 

5.    Venäjälle on palkattava riittävä määrä työntekijöitä koltansaamen kieli- ja kulttuurityöhön koko kolttayhteisön tueksi.

 

6.    Suomen ortodoksisen kirkon on kirkolliskokouksessa käsiteltävä uudelleen kysymys kolttasaamelaisten kiintiön saamiseksi kirkolliskokoukseen. Kysymys on uhanalaisesta koltansaamen kielestä ja alkuperäiskansan oikeudesta.

 

Inarissa Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa 15.6.2012

 

Konferenssin puolesta,

Veikko Feodoroff

Konferenssin puheenjohtaja

2 kommenttia

 1. avatar Hannu Kangasniemi
  Julkaistu 26.4.2016 kello 13.37 | Ikilinkki

  Hei!
  Kenenkähän kuva tämä Tiina Sanila-Aikiosta mahtaa olla ….https://oddaz.saaminuett.fi/wp-content/uploads/2012/06/IMG_4646.jpg

  Haluaisin käyttää kuvaa Giela geainnut 3 oppikirjassa.

  terv. Hannu Kangasniemi 050-3641385

 2. avatar Satu Moshnikoff
  Julkaistu 17.5.2016 kello 9.12 | Ikilinkki

  Luulen, että kuva on Tanja Sanilan ottama.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider