Header image
Text background bars
log

Kalevalaseuran tunnustuspalkinto Mustosille

Kalevalaseura myönsi perinteiset Kekrinpäivän tunnustuspalkintonsa kymmenelle perinteen parissa ansioituneelle suomalaiselle henkilölle seuran 100-vuotisjuhlien yhteydessä Rovaniemellä. Tutkijat Tero ja Kaisu Mustonen saivat Itäsaamen Atlas -kirjan ansioista perinteentutkijoiden ja -tallentajien tunnustuspalkinnon

Joensuulaiset tutkijat Tero ja Kaisu Mustonen ovat toimittaneet kirjan Eastern Sámi Atlas, Itäsaamen Atlas (2011), jossa kerrotaan osin ennenjulkaisemattomin tiedoin, kuvin ja kartoin kolttien elämästä, historiasta ja maankäytöstä Kuolan niemimaalla. Kirja on syntynyt pitkäaikaisen työn tuloksena arkistoja tutkien, muita tutkijoita haastatellen ja ennen kaikkea kolttia itseään kuullen.  

Itäsaamen Atlas julkistettiin alkuvuodesta Inarissa saamelaismuseo Siidassa, missä yhteydessä myös kolttien kieli- ja kulttuuriyhdistys Saaʹmi Nueʹtt ry kertoi valinneensa kirjan julkaisseen Lumimuutos osuuskunnan vuoden koltaksi 2011.


Itäsaamen Atlas julkistetiin koltta-alueella kesäkuussa 2011 Sevettijärven kesänäyttelyn avajaisissa. Tutkijat Tero Mustonen ja Kaisu Mustonen sekä toimittaja Nils Pajuranta julkistamistilaisuudessa.

 

Kalevala-seäʹbrr uuʹdi ciistid

Kalevala-seäʹbrr uuʹdi 100-eeʹjj prääʹznǩest Ruäʹvnjaarǥâst juõʹǩǩekksaž ciistid Kekripeiʹvven lååi ooumža, kook lie puârast reâuggam äʹrbbvuõđ ooudeeʹl. Tuʹtǩǩeei Tero da Kaisu Mustonen vuõǯǯu ciist Itäsaamen Atlas -ǩeeʹrj diõtt.

Tuʹtǩǩeei Tero da Kaisu Mustonen Jooǥǥnjääʹlmest lie tuåimtam ǩeeʹrj Eastern Sámi Atlas, Itäsaamen Atlas (2011), koʹst mainstet saaʹmi jieʹllmest Kuâlõõǥǥâst nåkam aaʹššid, koid jeäp leäkku ouddâl teâttam. Ǩerjja lij norrum teâđaid arkiivin, jeeʹres tuʹtǩeejain da säʹmmla lie mainstam tõn vääras.

Sääʹm-muʹzei Siida leäi vuõssmõs päiʹǩǩ, koʹst Itäsaamen Atlas taʹnni čuäʹjteš oummid. Tän õhttvuõđâst saaʹmi ǩiõll- da kultturõhttõs Saaʹmi Nueʹtt iʹlmmti, što Lumimuutos osuuskunta lij vaʹlljuum eeʹjj säʹmmliʹžžen 2011.

Yksi kommentti

  1. avatar Seija Sivertsen
    Julkaistu 31.10.2011 kello 18.32 | Ikilinkki

    Onnea Mustosille! Ja meille koltille kans.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider