Header image
Text background bars
log

Kuvareportaasi kolttasaamelaisvainajien hautaustilaisuudesta.

25.syykuuta 2011 Norjan Neidenissä järjestettiin juhlallinen kolttasaamelaisten vainajien uudelleen hautaamistilaisuus. Vieraiden joukossa olivat paikallisten kolttasaamelaisten lisäksi muun muassa Norjan saamelaiskäräjien presidentti Egil Olli, hallinto- ja kirkollisministeri Rigmor Aasrud, sekä  Oslon yliopiston vararehtori Ragnhild Hennum.

Vuonna 1915 suoritettujen kaivausten yhteydessä poistettiin Neidenin Pyhän Yrjön kappelin viereiseltä, kolttasaamelaiselta hautausmaalta 94 kolttasaamelaisen vainajan ruumiit. Vainajien luita on säilytetty siitä asti Oslon yliopiston anatomian instituutissa, jossa sen ajan hengen mukaan tutkittiin mm. sitä, ovatko saamelaiset yhtä kehittyneitä kuin muu valtaväestö. Kolttaväestö onkin kokenut tämän erittäin surulliseksi ja alentavaksi teoksi ja siksi vainajien jäännösten palauttamista takaisin omille sijoilleen onkin haluttu jo pitemmän aikaa. Helmikuussa 2008 Oslon yliopiston lääketieteellisen instituutin hallitus teki yliopiston puolesta ehdotuksen kaikkien 94 kolttavainajan jäännösten palauttamisesta. Ja eilen – hieman vajaa sata vuotta myöhemmin – järjestettiin nämä historialliset hautajaiset, jossa uudelleen haudattiin kolttasaamelaisten jäänteet.

Juhlapaikalla oli näytteillä Sevettijärven alueen käsityöläisten perinteisiä kolttasaamelaisia käsitöitä.


Kuvat: Tanja Sanila

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider