Header image
Text background bars
log

Tervetuloa pohjoisista poronhoitajakansoista kertovaan pieneen näyttelyyn!

Hyvät sevettijärveläiset!

Lapin yliopiston Arktinen keskus järjestää pienen näyttelyn ”Poronhoito: Yhteinen talous – samanlaiset ja erilaiset käytännöt” keskiviikkona 21.9. klo 15.00-18.00 Sevettijärven kyläpajan tiloissa.
Edellisellä vierailullamme Sevettijärvellä olimme hyvin inspiroituneita yhteisön omaan kulttuuriinsa liittyvistä toimista sekä kiinnostuksesta poronhoitoon muilla pohjoisilla alueilla. Osallistumisemme koltansaamen kielen peruskurssin toiseen osioon on hyvä mahdollisuus näyttää sevettijärveläisille meidän pieni, yksityinen esinekokoelmamme eri puolelta Venäjän poronhoitoaluetta.

Kokoelmassamme on esineitä mm. Kuolan saamelaisilta, Euroopan nenetseiltä ja Yamalin niemimaan nenetseiltä. Esillä on käsintehtyjä esineitä, joita poronhoitajakansat käyttävät joka päivä tundra-, metsä- ja vuoristoalueilla. Näyttelyssä vierailevat voivat kokeilla nenetsiporonhoitajien talvella käyttämää työtakkia, malitsaa. Kokoelmissamme on myös poron eri osista tehtyjä kenkiä, laukkuja, leluja sekä muita käsin tehtyjä esineitä, esimerkiksi hevosen häntä, jota käytetään sääskisuojana. Mukanamme on jopa mammutin torahampaan pala.

Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita! Tarjolla on myös pullakahvit.

Anna Stammler-Gossmann ja Nuccio Mazzullo
Antropologian tutkimusryhmä
Arktinen keskus, Lapin yliopisto

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider