Header image
Text background bars
log

Kutsu Neideniin 25.9.2011 kolttasaamelaisten jäännösten uudelleen hautaamiseen.

25. syyskuuta klo 14 Neidenissä tapahtuu seuraavaa: Pyhän Yrjön kappelissa on seremoniatilaisuus, jossa haudataan uudelleen kolttasaamelaiset jäännökset.

 

Tapahtuman taustalla on tapahtuma vuodelta 1915, jolloin Oslon yliopisto suoritti kaivauksia Neidenin alueella. Tällöin kaivausten yhteydessä Neidenin hautausmaalta poistettiin 94 kolttasaamelaisen vainajan jäännökset ja ne säilöttiin liki sadaksi vuodeksi Norjan anatomian instituuttiin, jossa niitä säilötty tähän päivään saakka.

 

Seremonia alkaa sunnuntaina 25. päivä Neidenin hotellilla, jossa tiedotetaan tapahtuman taustoista ja siihen osallistuneista tahoista. Oslon yliopisto luovuttaa arkut Neidenin kolttasaamelaisen väestön edustajille sekä Pyhän Yrjön kappelin ortodoksiselle seurakunnalle.

 

Tämän jälkeen järjestetään kirkollinen kulkue hautausmaalle, johon on sijoitettu 91 arkkua, ja jonne paikallisen kolttaväestön edustajat kantavat viimeiset 3 arkkua. Arkut lasketaan hautoihinsa ja peitetään. Tämän jälkeen pidetään jumalanpalvelus, jonka johtaa arkkipiispa Gabriel av Komana, Pyhän Yrjön kappelin johtaja, sekä kutsutut ortodoksisen kirkon edustajat Suomesta ja Venäjältä.

 

Tapahtuman päätteeksi hotellissa järjestetään tarjoilua ja kulttuuriohjelmaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider