Header image
Text background bars
log

Seminaari kielten elvytyksestä

Helsingissä järjestetään seminaari saamen ja maorikielten elvytyksestä. Se pidetään 13.9. klo 9.00-15.00 Helsingissä Eduskunnan Pikkuparlamentissa, käyntiosoite Arkadiankatu 3.

Ilmoittautumiset 7.9. mennessä: siiri.jomppanen(at)samediggi.fi, puh 010 839 3111 tai outi.paadar(at)samediggi.fi, puh 010 839 3119

Saamelaiskäräjien järjestämän seminaarin aiheena on saamen ja maorin kielen elvyttäminen ja voimistaminen. Seminaari on osa opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämää saamen kielen elvyttämisohjelmaa ja tukee sen suunnittelua ja toteuttamista. Elvyttämisohjelman tavoitteena on kehittää ja ylläpitää saamen kieliä sekä palauttaa kieli sen menettäneille saamelaisille sekä tehdä kielestä saamelaisyhteisöä kannatteleva kieli.

Tavoitteena on tuoda esille Uudessa Seelannissa asuvan alkuperäiskansan, maorien kielen elvyttämis- ja voimistamistoimenpiteitä. Maorin kieli sai virallisen aseman ennen saamen kieltä vuonna 1987. Maorien kielipesä ja muut elvyttämishankkeet ovat saaneet aikaan hyviä tuloksia. Sen vuoksi on korkea aika saada kuulla maorien itsensä kertomana muun muassa maorin kielen uusimmasta hankkeesta nykyaikaisen teknologian käyttämisestä maorin kielen elävöittämiseksi. Seminaarissa kuullaan myös inarinsaamen elvyttämishankkeista ja niiden tuloksista.

Lisää tietoja seminaarista:
http://www.samediggi.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=494&Itemid=39&lang=finnish


Sevettijärven kielipesässä villankäsittelyn teemaviikko muutama vuosi sitten. Myös koululaiset voivat tulla mukaan kielipesän toimintaan iltapäivisin. Matleena Fofonoff on tullut vierailemaan ja kertoilemaan villasta.

Seminaar sääʹm da maori ǩiõli jeäll’tumuužžâst riâžžât Heʹlssnest 13.9. čiâss 9.00 – 15.00 Eduskunta Pikkuparlamenttist, jååʹttemaddrõs Arkadiankatu 3.

Seminaaʹre âlgg iʹlmmtõõttâd 7.9. mõõneeʹst: siiri.jomppanen(at)samediggi.fi, 010 839 3111 leʹbe outi.paadar(at)samediggi.fi,  010 839 3119

Sääʹmteʹǧǧ reäšš seminaar Heʹlssnest da tõn teemmen lij sääʹm- da maori ǩiõli jeälltumuš da veâhssumuš. Seminaar lij bieʹǩǩ mätt’tõs- da kultturministeria altteem sääʹmǩiõl jeälltemprograamm da tuärjjeed tõn plaanumuužž da čõõđtumuužž. Jeälltemprograamm täävtõssân lij ooudâsviikkâd da ooudâsjuäʹtǩǩed sääʹmǩiõl di maaccted mååusat sääʹmǩiõl säʹmmlaid, kook liâ tõn mõõntam di tuejjeed ǩiõlâst sääʹmõhttsažkååʹdd kuõʹddi ǩiõll. 

Täävtõssân lij puʹhtted ouʹdde Ođđ Seelaantâst jälsteei alggmeer, maorneeʹǩǩi ǩiõl jeälltem- da veâhsseemtuåimid. Maori ǩiõll vuäǯǯai veerjlaž staattuuzz ouddâl sääʹmǩiõl eeʹjjest 1987. Maorneeʹǩǩi ǩiõllpieʹss da jeeʹres jeälltemhaʹŋǩǩõõzz liâ oʹnnstam puârast. Tõn diõtt lij äiʹǧǧ kuullâd maorneeʹǩǩi jiijjâz mainstumužžid maori ǩiõl aivv ođđ haʹŋǩõõzzâst da ânn’jõžäiggsaž teknologii âânnmõõžžâst maori ǩiõl jeälltem diõtt. Seminaarâst kuulât še aanarsääʹmǩiõl jeälltemhaʹŋǩǩõõzzin da tõi äiggavuäǯǯmõõžžin. 

Lââʹss teâđaid seminaar pirr:
http://www.samediggi.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=494&Itemid=39&lang=nuortta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider