Header image
Text background bars
log

Kulttuuriympäristön kartoitus

Tänä iltana pidettiin Sevettijärven Kolttatalolla saamelaismuseo Siidan järjestämä tiedotustilaisuus, jossa kerrottiin saamelaisalueella käynnistyneestä ’Saamelainen kulttuuriympäristöyksikkö’ –pilottihankkeesta.

Kymmenkunta aiheesta kiinnostunutta kyläläistä oli tullut kuuntelemaan arkeologi Eija Ojanlatvaa ja ’Ealli biras – Elävä ympäristö’ –hankkeen projektikoordinaattori Päivi Maggaa, jotka kertoivat omista aihealueistaan.

Esille tuodut seikat herättivät vilkasta keskustelua. Karttoja katseltiin ja niihin merkittiin jo joitain kohteita, joista tiedetään löytyvän muinaisjäännöksiä. Monella kyläläisellä on tiedossa maastokohteita, joista saatetaan löytää entisiä kotasijoja, hautoja, pyyntikuoppia jne. Eija Ojanlatva korosti kuitenkin, ettei niitä pidä mennä yksin kaivelemaan, vaan ilmoittaa ne hänelle, jotta tutkiminen suoritettaisiin asianmukaisesti.

Myös se koettiin tärkeäksi, että tällä uudella kolttien asuinpaikkakunnalla ihmisten hyödyntämät alueet ja niillä mahdollisesti olevat rakennelmien jäänteet tulevat merkityiksi, koska ne osoittavat, millaista maankäyttö koltta-alueella on ollut ja on osin edelleenkin. Kulttuuriympäristö on muutakin kuin rakennettua ympäristöä korosti Päivi Magga. Se on etenkin saamelaisalueella myös kulttuurimaisemaa.

Samanlainen tiedotustilaisuus pidetään huomenna Nellimissä.


Luottamusmies Veikko Feodoroff, arkeologi Eija Ojanlatva ja entinen luottamusmies Pekka Fofonoff tutkivat netistä kartoista jo löytyviä kohteita koltta-alueella.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider