Header image
Text background bars
log

Kahden valtion terveydenhoitaja

Etelä-Karjalasta, Lappeenrannasta kotoisin oleva, maaliskuussa työnsä aloittanut terveydenhoitaja, Sofia Parviainen on kahden kunnan, Inarin ja Sør-Varangerin palkkalistoilla. Hänen työnsä on kokeilu, jolla pyritään parantamaan Sevettijärven ja Neidenin terveyspalveluita, ja se on järjestetty Rajatonta hoivaa –hankkeen puitteissa. Koska kyseessä on kokeilu, saatujen kokemusten perusteella työtä voidaan muuttaa.

Tehtäväjako valtioiden kesken

Tällä hetkellä terveydenhoitajan työtehtävät on jaettu siten, että hän on Neidenissä tiistaisin ja torstaisin sekä Sevettijärvi-Näätämön alueella maanantaisin ja keskiviikkoisin. Perjantaisin tehtävät vievät hänet milloin minnekin.

Sevettijärveltä hänet tavoittaa varmimmin maanantaisin ja keskiviikkoisin puhelimella 040 – 8463078 klo 9 – 10.00, jolloin voi varata tapaamisajan, sillä hän ei ole välttämättä aina paikalla terveysasemalla. Sevettijärvi-Näätämön alueella hänen tehtäviinsä kuuluvat lastenneuvola, kouluterveydenhuolto, aikuisvastaanotto, kotisairaanhoito ja laboratorionäytteiden ottaminen eli hän toimii nk. väestövastuuterveydenhoitajana.  

Terveydenhoitajan työ mitoitetaan mm. väestöpohjan ja työn sisällön mukaan. Koska väestömäärä ei ole Sevettijärvi-Näätämön alueella kyllin suuri, katsotaan, että tänne riittää osa-aikainen terveydenhoitaja samoin kuin Neideniinkin. Osa-aikaisuuden välttämiseksi on kokeilumielessä päätetty yhdistää molempien seutujen terveydenhoito.

Sevetin uusi terveydenhoitaja

Sofia Parviainen on koulutukseltaan terveydenhoitaja ja puhuu suomen lisäksi englantia ja ruotsia sekä jonkun verran venäjää. Hänen aiemmat työtehtävänsä ovat vieneet hänet Etelä-Karjalaan, Kymenlaaksoon, Ruotsiin ja Saudi-Arabiaan saakka.

Työstään Sofia Parviainen kertoo: ”Tämä on aivan uudenlainen työ. On haasteellista toimia kahden puolen rajaa ja kahdessa toisistaan eroavassa kulttuuriympäristössä.” Hän jatkaa: Pitkät välimatkat asettavat omat vaatimuksensa työlle, paljon aikaa menee ajamiseen. Samoin tavaran- ja lääkkeidentoimitukset ym. on ennakoitava hyvin aikaisin ja on mietittävä, kuinka ne saadaan tänne Sevettijärvelle. Työni on vaihtelevaa ja mielenkiintoista, mutta on vielä liian aikaista sanoa mitkä ovat sen hankalimmat puolet ja mitkä parhaimmat.”

”Aikaisemmin olen käynyt Inarissa saakka, joten tämä on minulle uutta ympäristöä, jossa sekä kulttuuri että luonto ovat erilaiset. Odotan kovasti lumien sulamista ja maaston kuivumista, että pääsen lenkkeilemään. Aiemmin olen kävellyt useimmat työmatkani, mutta täällähän se on mahdotonta, joten on lähdettävä kävelemään aivan asiakseen,” hän sanoo ja lisää: ”Kotiutuminen ja uuteen työhön perehtyminen vie aikansa, mutta uskon että tulen viihtymään täällä.”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider