Header image
Text background bars
log

Kevätnäyttely

Porokisojen aikana koululla oli avoinna kevätnäyttely, jossa oli esillä lähes vuoden kestäneen käsityökoulutuksen aikana valmistuneita taidokkaita käsitöitä. Niitä kävi ihastelemassa noin kuusikymmentä henkilöä. Varsinkin juuri- ja helmityöt kiinnostivat, kun niitä ei valmisteta muualla Suomen saamelaisalueella.

Kevätnäyttely oli auki myös parina päivänä ennen porokisoja. Tuolloin siihen kävi tutustumassa muutama kymmenen henkilöä. Keväisin ja kaamosaikaan kylässä piipahtavien matkailijoiden piristeenä kaivattaisiin paikkaa, jossa olisi vakinainen näyttely. Siellä voitaisiin esitellä ja myydä paikallisten ihmisten tekemiä käsitöitä. Se auttaisi monia paikallisia saamaan leivänjatketta käsitöillään ja tarjoaisi matkailijoille kuvan kolttakulttuurin käsityöperinteestä.


Jiânnai oummu puõʹtte ǩiõččâd saaʹmi ǩiõtt-tuâjjčuäjtõõzz.

 

Ǩiđđčuäjtõs

Mõõnni sueʹvet Čeʹvetjääuʹrest vuõjjuš puõccin ǩeâlbai da skooulâst leäi äävai ǩiđđčuäjtõs. Toʹben leʹjje vuõiʹnnemnalla mooččâs ǩiõtt-tuâi, koid kurssneeʹǩǩ miâlggâd eeʹjj ääiʹj pešttam kuursâst leʹjje raajjâm. Vuäddtuâi da peʹssetuâi leʹjje oummid õmmâz, ko tõid jeät rajju jeeʹresåʹrnn Lääʹddjânnam sääʹmvuuʹdest.

Ǩiđđčuäjtõs leäi äävai muäʹdd peeiʹv neäʹttlest še. Tõn ääiʹj muäddlo ooumžed puõʹtte tõn ǩiõččâd. Juõʹǩǩ ǩiiđđ da skammpoodd tuʹriiʹst jieʹlle siidâst da meeʹst iʹlla siʹjjid ni mâiʹd hääʹsǩõõttmõõžž. Mij taarbžečep ouddmiârkkân nåkam pääiʹǩ, koʹst mij vuäiʹtčep čuäʹjted da kaaupšed siʹjjid saaʹmi ǩiõtt-tuâjaid. Tõn veäkka määŋgâs siidoummu vuäʹǯǯče tiânnâz ǩiõtt-tuâjaid tuejjeeʹl da tuʹriiʹst vuäʹǯǯče tieʹtted, što måkamnallšem lij sääʹmkulttur.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider