Header image
Text background bars
log

Elävä kolttakulttuuri

Kolttakulttuuri ponnistaa vahvan perinteen pohjalta nykypäivään. Siitä ovat todisteena tänään päättyneen SAKK:n järjestämän, 9 kk kestäneen käsityökurssin näyttelytyöt, joissa perinteisten työtapojen ja mallien oppimisen kautta on syntynyt uusin ideoin toteutettuja taidokkaita käsitöitä.

Pilottikoulutus

Kurssin suunnittelija Janne Näkkäläjärvi SAKK:sta sanoi iloitsevansa siitä, että vain muutamia sairaslomalle joutuneita lukuun ottamatta kaikki kurssilaiset jaksoivat loppuun asti. ”Tämä SAKK:n pilottihankkeena toteuttama kurssi on herättänyt runsaasti mielenkiintoa ympäri Saamelaisaluetta ja se tulee olemaan hyvä esikuva, kun vastaavanlaisia kursseja järjestetään muualla,” sanoo Näkkäläjärvi. ”Kurssin moipuolisesta perinnekäsityön eri osa-alueiden opetuksesta ovat huolehtineet Matleena Fofonoff, Heini Wesslin, Tatjana Kozhevina Lovozerosta, Ahti Vuoti ja Arttu Niemenmaa. Lisäksi monet perinnekäsityön osaajat ovat vierailleet kurssilla kertoilemassa omista työtavoistaan,” hän jatkaa.


Todistusten jakotilaisuudessa oli mukana kuusi todistuksen saajaa yhdeksästä vas. Soili Huhtamella, Hilkka Semenoff, kurssin suunnittelija Janne Näkkäläjärvi, opettaja Matleena Fofonoff, Leila Semenoff, Kerttu Hurtig, Aila Rajakangas ja Tuula Heimonen.

Kyläpaja aktiivisesti mukana

Projektipäällikkö Marja Suojoki-Gauriloff kertoi kyläpajan roolista käsityökurssin tukijana: ”Pajassa järjestettiin mm. hopeatyökurssi, puukkokurssi, luutyökurssi ja vyökurssi, joiden anteja myös käsityökurssilaiset voivat hyödyntää. Paja tarjosi kurssilaisille mahdollisuuden valmistaa erityistyökaluja vaativia töitä pajaisännän ohjauksessa muulloinkin.”

Opintomatka ja näyttelyt

Opintomatka tehtiin Jokkmokkin markkinoille tutustumaan sikäläisiin käsitöihin. Kurssilaisten töitä on ollut esillä Arktikumissa sekä Barentsin messuilla ja niitä voi ihailla koululle kootussa näyttelyssä Sevettijärven porokisojen aikana. Täältä työt jatkavat näyttelyyn Svanvikiin, mistä edelleen SAKK:n oppilastöiden näyttelyyn loppukeväästä.

Esimerkkejä kurssilaisten tekemistä käsitöistä:


Reunavahvisteinen kalakaara.


Juurella ommeltu tuohisuikale ropeen reunan vahvikkeena.


Puukantisissa ja -pohjaisissa tuohirasioissa, kiikoissa, säilytettiin ennen suolaa.


Ohuista juurista valmistettuja taidokkaita hiussolkia, rannerenkaita ja sormus.


Koivun juurista punotut korvakorut, riipus ja rintasolki.


Männyn juuresta valmistetut perinteiset sokerikko ja rasia.


Erilaisin parkitusainein saadaan aikaan koristeellisia muunnelmia perinteisistä malleista.


Kalan selkänikamista valmistettuja kaulakoruja.


Kolttanaisen talvilakki, triiviǩ.


Helmikoristeinen sisnanahkainen laukku, joka sopii nykyaikaiseksi käsi- tai olkalaukuksi.


Moderni toteutus perinteisestä sisnalaukusta helmikoristeisine tereineen ja sarvikoristeineen.

Yksi kommentti

  1. Julkaistu 1.4.2011 kello 9.23 | Ikilinkki

    Onpas siellä ollut tuotteliasta porukkaa! Ja työt ovat lisäksi hienoja!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider