Header image
Text background bars
log

Kolttanimet tekevät uutta tuloaan

2000-luvulla nuoret vanhemmat ovat alkaneet nimetä lapsiaan perinteisillä kolttanimillä. Käyttöön on otettu etunimiä sekä koltan kielen kirjoitusasuisina esimerkiksi Eeʹled tai Elli-Dåʹmnn, että nimien suomennoksina kuten Vassi tai Kiurel.  Kolttanimiä on käytetty myös lapsen toisena etunimenä, esimerkiksi Ainu Matleena ja Ida Anastasia.

Lasten nimeäminen kolttanimillä viestii siitä, että kolttanuoret ovat alkaneet arvostaa omaa kulttuuriaan aiempaa enemmän. He ovat alkaneet ymmärtää, että ellei jotain nyt tehdä, sekä koltan kieli että kulttuuri katoavat. He ovat alkaneet tiedostaa juurensa ja ovat ylpeitä kolttasaamelaisesta taustastaan eivätkä halua peitellä sitä.

Kolttanimet unohduksissa vuosikymmeniä

1960- ja 1970-luvuilla ilmapiiri oli toinen. Etunimen ei haluttu viittaavan kulttuuritaustaan, vaan kolttalapsille annettiin vanhempien toimesta mahdollisimman suomalaisia nimiä, koska syntyperä haluttiin salata. Lisäksi lapset käyttivät myös jonkin verran lempinimiä, jotka korvasivat suomalaiset, mutta vähänkin itävaikutteiset etunimet. 1980- ja 1990-luvuilla tapahtui ensimmäiset irtiotot suomalaisuudesta, kun muutama rohkea käytti lapsensa toisena nimenä perinteistä kolttanimeä.

Kolttien asuessa Petsamossa kolttanimiä sekä suomennettiin että käännettiin venäjäksi riippuen siitä, minkä valtion vallan alle Petsamo kulloinkin kuului. Evvan merkittiin kirkonkirjoihin Jussina ja Ǩiurrâl kirjoitettiin Kiril. Tämä johtui siitä, että valtakieltä käyttävien, koltansaamea taitamattomien pappien mielipiteet vaikuttivat paljon lapselle annettavaan nimeen.

Äidin saappaat, isän lakki.
Perinteisiä koltankielisiä nimiä

Dåʹmnn = Tyyne
Eeʹled = Helena, Elina
Eʹll = Elli
Feäddsi = Fetsi
Jeʹvida = Ida, Iida
Kaaʹdren = Katriina
Kaiʹssi = Kaisa
Käättaž = Katri
Märʹj = Marja, Maria
Maađrân = Matleena
Näskk = Anastasia
Vaʹss = Vassi
Ziina = Siina
Äʹnn = Anna, Anni

Eeʹlljaž = Eljas, Elias
Eeunkaž = Jouni
Essak = Esko
Evvan = Jussi
Huâttar = Huotari
Jeeʹfem, Juuʹhmi = Jefim, Jehvi
Ǩiurrâl = Kiureli, Kiurel
Teäppan = Tapani
Oʹlssi = Aleksi
Peâtt = Pekka, Petti
Semman = Simo
Väʹsǩǩ = Vasko
Åʹlsander = Aleksanteri

Yksi kommentti

  1. avatar hile
    Julkaistu 30.3.2011 kello 21.29 | Ikilinkki

    I´llep,Feeʹla=
    Illeppi,Ilkka

    komee nimi myös koltaksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider