Header image
Text background bars
log

Koltan kieltä Unna Junnássa

”Saamenkielinen lastenohjelma Unna Junná tehdään nykyisin Suomessa,” kertoo sen tuottaja Ritva Torikka ja jatkaa: ”Vuoden alkuun saakka ohjelmaa tehtiin yhteispohjoismaisesti, jolloin siinä kuultiin hyvin harvoin koltansaamea. Mutta nyt on tarkoituksena käyttää kaikkia kolmea Suomessa puhuttavaa saamen kieltä joka lähetyksessä. Silloin kun ohjelman juonto on pohjoissaameksi, mukana on lyhyitä inarin- ja koltansaamenkielisiä juttuja. Vastaavasti, kun juonto on koltansaameksi, on mukana pikkujuttuja inarinsaameksi ja pohjoissaameksi jne. – Kaiken kaikkiaan koltansaamea on tänä keväänä kymmenessä ohjelmassa ja inarinsaamea kahdeksassa.”

Koltansaameksi juonnetut Unna Junná -ohjelmat nähdään 3.4. ja 15.5 TV2 kanavalla klo 7.45 ja uusinta FST5 kanavalla klo 10.30. Juontajina toimivat Anna-Katariina Feodoroff Sevettijärveltä ja Leena Fofonoff Saitajärveltä.

Talven aikana on Sevettijärvellä kuvattu lasten ideoimia muutaman minuutin pituista filmejä, jotka näytetään Unna Junnássa seuraavasti:
20.2. ”Jeäʹnn da puäʒʒvuejjai”
27.2. ”Tara-piânnai”
13.3. ”Tytti da suu taaurõš”
10.4. ”Äʹjj”
24.4. ”Kueʹllmaainâs”
29.5. ”Musikkpodd säämas” Tiina Sanila-Aikio
Lisäksi on muutama uusinta aikaisemmilta kausilta mm. ”Kolmekieliset hämähäkit”.

Tuntuu hyvältä, että koltan kieltä aletaan käyttää enenevässä määrin television lastenohjelmissa, jotta kielipesien lapsilla on mahdollisuus kuulla kolttaa myös viikonloppuisin, kun kielipesät ovat suljettuna. Jos vanhemmat vielä ovat niin viitseliäitä, että tallentavat ohjelmia, niin niitä voi katsella moneen kertaan, jotta kielitaito vahvistuu.

 
Sääʹmǩiõllsaž prograammin mainstet säämas da teʹkstt lij lääddas, što jeärraz še fiʹttje.

 

Päärnai programm Unna Junná säämas

”Tän eeʹjj aalǥâst Unna Junná prograammid lie tuejjuum pâi Lääʹdd peäʹlnn,” maainast Ritva Torikka, kååʹtt lij täi prograammi puuttʼteei. Son juätkk: ”Tän räjja koumm Tâʹvvjânnam lie leämmaž õõutsââʹjest tuejjemem täid da nuõrttsäämǩiõl lij leämmaž mieʹldd pâi härvva. Ååʹn mij tättap ââʹnned puk koumm Lääʹddjânnam sääʹmǩiõllâd juõʹǩǩ prograammâst. Teʹl ko prograamm jååʹđtet tâʹvvsäämas, mieʹldd lie vuänkõs mainnâz aanarsäämas da nuõrttsäämas. Seämmanalla teʹl ko prograamm jååʹđtet nuõrttsäämas, mieʹldd lie vuänkõs mainnâz aanarsäämas da tâʹvvsäämas dno. – Vueiʹnnep lååi prograammâd, koin lij mieʹldd nuõrttsääʹmǩiõl da kääuʹc, koin lij mieʹldd aanarsääʹmǩiõl.”

Nuõrttsäämas jååʹđtum prograamm puätte åålǥas 3.4. da 15.5 TV2 čiâss 7.45 da oʹđđest FST5 čiâss 10.30. Jååʹđteejen lie Anna-Katariina Feodoroff Čeʹvetjääuʹrest da Leena Fofonoff Saitajääuʹrest.

Tääʹlv ääiʹj lie Čeʹvetjääuʹrest fiʹlmmjum vuänkõs fiiʹlm, koid päärna lie hoʹhssjam. Täid fiiʹlmid vueiʹnnep Unna Junná prograammin nääiʹtaa:
20.2. ”Jeäʹnn da puäʒʒvuejjai”
27.2. ”Tara-piânnai”
13.3. ”Tytti da suu taaurõš”
10.4. ”Äʹjj”
24.4. ”Kueʹllmaainâs”
29.5. ”Musikkpodd säämas” Tiina Sanila-Aikio
Tän lââʹssen vueiʹnnep oʹđđest muäʹdd prograammâd ouddmiârkkân ”Koummǩiõllsa eeuna”.

Šiõǥǥ što sääʹmǩiõll kollai jäänab päärnai prograammin. Nääiʹt ǩiõllpieʹzzi päärna vuäǯǯa kuullâd sääʹmǩiõl teʹl še ko ǩiõllpieʹzz jie leäkku äävai. Teʹl ko puärraz võl vuäiʹtte ruõkkâd prograammid, tõid vuäitt ǩiiččeed oʹđđest da oʹđđest. Tõt leʹčči samai šiõǥǥ päärnai ǩiõllsilttõõzz pueʹreem diõtt.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider