Header image
Text background bars
log

Kolttien perinneruuat maistuivat

Tänään päättyi Porotila Sanilassa Kirakkajärvellä järjestetty kolttien perinneruokakurssi, jonka oli järjestänyt Kolttakulttuuri yli rajojen –hankkeen norjalainen ja suomalainen osapuoli yhteistyössä.


Perinneruokakurssin ohjelma oli kirjoitettu neljällä kielellä: norjaksi, venäjäksi, koltaksi ja suomeksi.

Kurssin opettajina toimivat Ritva Kytölä ja Markku Seppänen. Kolttaruokien asiantuntijoiksi oli pyydetty mukaan Olga Semenoff ja Nasti Sverloff. Kurssilaisia oli runsas 20 Suomesta, Norjasta ja Venäjältä. Lisäksi mukana oli tulkki, molempien maiden hanketyöntekijöitä sekä median edustajia, joten kaikkiaan paikalla oli noin 30 henkeä.  


Kolttien kalakukko, kuuʹrniǩ, valmistetaan joko siiasta tai juhlavammissa tilaisuuksissa taimenesta. Tässä on kalana kuitenkin rautu.

Ritva Kytölä kertoi aluksi kolttien ruokaperinteestä ja sen jälkeen alettiin pareittain valmistaa kukin omaa osuuttaan. Kaikki sujui hienosti, vaikka keittiössä tuntui välillä hiukan ahtaalta. Sitten katkesivat sähköt! Tämä katko kesti lähes 3 tuntia, koska nopea lauhtuminen -40:stä -20:een, oli rikkonut muuntajan.


Blinit paistuvat yhtä hyvin kaasulla kuin sähkölläkin.

Mutta ei hätää, porotilalla on pari kaasuliettä tällaisia tilanteita varten. Niinpä aterioimaan päästiin aivan aikataulun mukaan, vaikkakin osa uunissa paistettaviksi suunnitelluista ruuista valmistettiinkin parilalla.


Kolttien herkut odottavat ruokailijoita tyytyväisten opettajien silmien alla.


Ennen leivän leikkaamista, Nasti siunaa sen perinteisellä tavalla tekemällä veitsellä ristin sen pohjaan.


Herkulliset tuoksut olivat jo kauan ennen ateriaa kiihoittaneet ruokahalun äärimmilleen. Ruokailun jälkeen kuin yhdestä suusta todettiin, että perinneruuissa on sitä jotain, joka saa ne maistumaan erinomaisen herkullisilta.


Illansuussa tikkukalaa paistettiin kodassa, kun ulkona paukkui lauhtumisen jälkeenkin vielä runsaan kahdenkymmenen asteen pakkanen. Vaikka vatsa oli jo aivan täynnä, tätä herkkua ei voinut jättää maistelematta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider