Header image
Text background bars
log

Lapinrahaston apurahat haussa

Suomen kulttuurirahaston Lapin rahasto aikoo seuraavana kolmivuotiskautena satsata erityisesti kolttakulttuuriin ja koltan kieleen, sanoo rahaston hoitokunnan tuore puheenjohtaja Tarmo Jomppanen.

Tarvitaan hyviä ideoita, joilla koltan kieli saadaan samanlaiseen nousuun kuin inarinsaame. Nyt Saaʹmi Nueʹttin jäsenet ja kolttakansa kokonaisuudessaan pohtimaan keinoja kielemme ja kulttuurimme nostamiseksi uuteen kukoistukseen.

Lapin rahaston hakuaika päättyy 10.2.2011, joten aikaa ei ole kovin pitkälti, mutta riittävästi ainakin jo muhineiden ideoiden saattamiseen kirjalliseen muotoon. Hakuohjeet löytyvät osoitteesta www.skr.fi/apurahat/la

5 kommenttia

 1. avatar täärzes tserttmush
  Julkaistu 31.1.2011 kello 18.01 | Ikilinkki

  Koltansaamen opetusta voisi pyrkiä opettamaan myös Ivalo,Nellim,Sodankylä,Rovaniemi alueella.
  Koska opetus tavoittaisi mahdollisesti myös tällä alueella suuremmat oppilasmäärät ja halukkuuden koltansaamen opiskeluun.[koltansaamen opiskelumahdollisuus on keskittynyt tällähetkellä liiaksi Sevettijärven alueelle.]
  Pitkämatka itsessään on jo rajoittava tekijä lähteä opiskelemaan sevettiin koltansaamea.

 2. avatar Pauliina Feodoroff
  Julkaistu 2.2.2011 kello 20.24 | Ikilinkki

  Kiitos kommentista. Kielen opetus on tällä hetkellä keskittynyt Sevettijärvelle, koska ainoat aktiiviset kielityöntekijät toimivat siellä.

  Etäopiskelua verkon kautta tarjoaa jo nyt SAKK, jota voi suorittaa mistä päin maailmaa käsin.

  Jotta koltankielen opetus pääsisi laajenemaan fyysisenä tapahtumana Sevettijärveltä muualle, tarvitaan lisää kielityöntekijöiden koulutusta. Ja tällä hetkellä sitä ei voi juuri muualla kuin Sevettijärvellä tehdä.

 3. avatar Mervi Semenoff
  Julkaistu 7.2.2011 kello 10.12 | Ikilinkki

  Kielityöntekijöitä saadaan vain järjestämällä koulutusta. Siihen pitäisi nyt tosissaan satsata. Esim. itselleni ei verkon kautta tarjottava koulutus ole ratkaisu koska ei ole tarjolla siihen tarvittavaa nettiyhteyttä. Näissä täytyy huomioida myös reuna-alueet joissa nettiyhteydet eivät ole riittäviä.

 4. avatar Eeva Nykänen
  Julkaistu 7.2.2011 kello 13.02 | Ikilinkki

  Koltankielen opiskelu mahdollisuus pitää saada myös Keväjärven-Ivalon alueelle, Keväjärvellä asuu Koltankielisiä aikuisia jotka ymmärtävät mutta puhekieli unohtunut… Voisko yhdistää kerhotoimintaan jossa vois jotain muutakin tehdä kuin pelkkää kielen opetusta? Esim. arki/kotielämää,harrastukset,käsityöt,ruoka…ym,ym.. Käytännössä. Tekemisen ilo, paras ilo…Kaikilla ei ole mahdollista netissä opiskella.

 5. avatar Fofonoff Hilkka
  Julkaistu 7.2.2011 kello 21.58 | Ikilinkki

  Täärzes tserttmush!
  Ja varmasti jo koltankielen taitoisia kurssin vetäjiä löytyisi Ivalo-Nellim alueelta ,jos kysyntää on ja olisivat myös valmiita lisäkouluttautumaan jos tarjotaan sellaista mahdollisuutta ja tarve vaatis.
  -kielen ja kultuurin ylläpitämisen puolesta.

  Da kâʼl sääʼmǩiõll mäʼtteej käunnʼje Âʼvvel-Njeäʼllem vuʼvddest,ku tarbb lij da leʼžže kâʼl vaalmâš vueʼlǧǧed lââʼsškoouʼljed jiijjâs jos taʼrjjee tõnnallšem vuäittmõš da tarbb leʼžže.
  -ǩiõll da kulttuur pâʼjjelâânnmõõš diõtt.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider