Header image
Text background bars
log

Koltan uusi aapinen tekeillä

Ensimmäinen ja ainoa koltankielinen aapinen ilmestyi vuonna 1972. Sen avulla silloinen koululaissukupolvi opetteli äidinkielensä lukemista. Ja oppikin, palavan intonsa ansiosta.

Nyt on meneillään uuden, nykyaikaisen aapisen tekeminen. Sitä laatii Tiina Sanila tukenaan ohjausryhmä, johon kuuluvat Hannu Kangasniemi Saamelaiskäräjien oppimateriaalitoimistosta, koltan kielen opettaja Seija Sivertsen ja eläkkeellä oleva opettaja Satu Mosnikoff.

Ohjausryhmä kokoontui ensimmäisen kerran saman pöydän ääreen Sevettijärvellä viime torstaina. Tätä ennen olivat sähköpostit lennelleet puolin ja toisin. – Kokoontumisessaan ohjausryhmä valitsi kirjan kuvittajaksi Tanja Sanilan kolmesta kuvitusehdotuksiaan lähettäneestä ehdokkaasta.


Saaʹmi odinakai AABBÂS leäi muđoi čaʹppes-viõʹlǧǧes ǩeʹrjj, leâʹša kõõr leʹjje ruõpssâd.

 

Saaʹmi ođđ ABC-ǩeʹrjj lij tuâi vueʹlnn

Saaʹmi vuõssmõs Aabbâs iʹlmstõõvi eeʹjj 1972. Tõt lij mij odinakai ABC-ǩeʹrjj, koon veäkka tõn äiggsa škooulneeʹǩǩ mättʼtõʹtte lookkâd jiiʹjjez jieʹnnǩiõl. Sij mäʹttje puârast, ko seeʹst leäi hääʹsǩ mättʼtõõttâd jieʹnnǩiõʹlle.

Ååʹn lij tuâi vueʹlnn ođđ ânnʼjõžäiggsaž aabbâs. Tiina Sanila lij tõn raajjmen da suʹst lij veäʹǩǩen vuäʹpstemjoukk, koozz koʹlle Hannu Kangasniemi Sääʹmteeʹǧǧ mättjem-materialkonttrest, sääʹmǩiõl uʹčteeʹl Seija Sivertsen da jeältõkuʹčteeʹl Satu Moshnikoff.

Vuäʹpstemjoukk noorõõđi mõõnni nelljdpeeiʹv Čeʹvetjääuʹrest. Ooudpeäʹlnn tän noorõõttmõõžž pâi neʹttpååʹšt saaǥǥ leʹjje vaajtum. – Såbbrest vuäʹpstemjoukk vaʹlljii ǩeeʹrj kärtteejen Tanja Sanila tõõi kooum oummi seʹst, kook leʹjje vuõlttääm pirstõõzzid abbâz vääras.


Vuäʹpstemjoukk pååʹrd pirr: Hannu Kangasniemi, Seija Sivertsen, Tiina Sanila da siimmjen lij Satu Moshnikoff.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider