Header image
Text background bars
log

Kolttakino-filmifestivaali

Ensimmäinen Kolttakino-filmifestivaali alkoi tänään klo 14 Sevettijärven koululla kirpakssa lähes -30 asteen pakkasessa lasten ja nuorten ohjelmilla. Nähtiin mm. Eeva Nykäsen lyhytdokumentit “Kolttaleikit” ja “Kolttapäähine” vuodelta 2008 sekä Sevettijärven koululaisten vuonna 2009 tekemä satiiri “Sääʹmjânnam Idols”. Lisäksi näimme saamenkielisen lastenohjelman “Unna Junnán” koltankielisiä katkelmia.


Kolttakulttuurisäätiön puolesta Marja Suojoki-Gauriloff toivotti katsojat tervetulleiksi nauttimaan elokuva-annista.

Arkistojen kätköistä oli kaivettu esiin mielenkiintoisia 1960- ja 1970- lukujen kuvauksia kolttien elämästä.


Sevettijärveläiset Liisa ja Petteri Feodoroff olivat “Skoltsamerna” -dokumentin hurmaavat päähenkilöt, joiden arkista elämää seurattiin 1960-luvun lopulla.

Niiden vastapainona nähtiin pari nykyajan kuvausta mm. dokumentti Juha Feodoroffin elämästä vuodelta 2009. Tuli näytetyksi toteen, että vaikka paljon on muuttunut kolttien elämässä, yksi heille ominainen asia on säilynyt. Edelleen pätee petsamonaikainen sanonta: ‘Kielitaitoinen kuin koltta’. Juha näet puhuu dokumentissa kolttaa, suomea, englantia, norjaa ja tulee toimeen ranskalaistenkin kanssa!


Saaʹmi Nueʹttin järjestämässä Kinodiscossa värivalojen jo lupaavasti hehkuessa oli mukava hiukan levähtää ennen tanssin alkua katsellen omatekoisia elokuvia.

Aikuisten elokuvien aikaan illalla lapsille oli järjestetty Kinodisco, jossa juhlittiin samalla Oskarin 13-vuotissyntymäpäivää. Disco aloitettiin katsomalla viisi lasten tekemää elokuvaa: “Tara”, “Tytti”, “Aaveet”, “Ukki” ja “Kalastajat”. Niistä ei voi muuta todeta kuin “VAU!” Toivottavasti ne saadaan pian laajemmpaan katseluun!


Ohjaaja Olli Laine kertoi dokumenttinsa “Kolttarokkia Lapissa” tekemisestä. Kuvaajina olivat toimineet myös itse tähdet elikkä Irina ja Chia, jotka valitettavasti eivät olleet päässeet tänään Sevettiin.

Discon aikana vanhempi väki näki ohjaaja Olli Laineen palkitun dokumentin “Kolttarokkia Lapissa”. Se on Ylen nuortenohjelmien tuottama dokumenttielokuva, joka kuuluu EBU:n yhteistuotantodokumenttien sarjaan. Se voitti ensimmäisen palkinnon Chicagon kansainvälisillä lastenelokuvien festivaaleilla. Dokumentti kertoo 12-vuotiaasta Irinasta, joka pääsee esiintymään ihailemansa kolttasaamelaisen rokkiartistin Tiina Sanila-Aikion kanssa. – Festivaalin pitkänä elokuvana katsottiin ”Hirtettyjen kettujen metsä”.


Suositun Kino-cafeen herkuista vastasi Kolttakulttuuri yli rajojen -hankkeen Tanja Sanila.

Kolttakino on jatkoa Sevettijärvellä muutama vuosi sitten aloitetuille “Iloa elämään, kulttuuri kunniaan” -kokoontumisille. Samalla se aloittaa ensi viikonloppuna Inarissa jatkuvan alkuperäiskansojen elokuvafestivaalin Skábmagovat, joka järjestetään jo 13. kerran. Toivomme, ettei ensimmäinen Kolttakino jää vain ainutkertaiseksi tapahtumaksi, vaan se jatkuu vuosittain ja että siitä tulee aikanaan samanlainen käsite kuin Skábmagovat on nykyisin.


Festivaaliyleisöä oli tullut Utsjoelta, Nellimistä, Keväjärveltä, Inarista, Norjasta ja tietenkin Sevetin alueelta.

Illan päätteeksi pyörähdeltiin kinotanssien merkeissä Peuralammen campingissä. Kolttakinon järjestäjinä toimivat Kolttakulttuuri yli rajojen -hanke ja Kolttakulttuurisäätiö. Yhteistyökumppaneita olivat Sevettijärven koulu ja Skábmagovat -elokuvatapahtuma Inarista.

5 kommenttia

 1. avatar borga
  Julkaistu 17.1.2011 kello 12.26 | Ikilinkki

  mukava viikonloppu sevetissä! terv festariporukka Utsjoelta

 2. avatar Satu Moshnikoff
  Julkaistu 18.1.2011 kello 17.04 | Ikilinkki

  Hauskaa, että olitte matkanneet Utsjoelta saakka viikonlopun viettoon Sevettiin! Tervetuloa toistekin! 🙂

 3. avatar borga
  Julkaistu 19.1.2011 kello 20.09 | Ikilinkki

  Áinnas!

 4. avatar hile
  Julkaistu 28.1.2011 kello 18.24 | Ikilinkki

  milloinkas nää lasten tekemät jutskat tulee unna junnassa vai tuleeko ne jossain muualla?

 5. avatar Satu Moshnikoff
  Julkaistu 22.2.2011 kello 22.47 | Ikilinkki

  Viime sunnuntaina oli jo yksi koltankielinen ohjelma Sevetistä. 🙂 Lasten tekemiä juttua tulee pitkin kevättä Unna Junnásta. Huomaa, että kevään aikana myös Anna-Katariina (Aka) ja Leena toimivat muutamissa ohjelmissa juontajina. Siis kannattaa katsoa sunnuntaisin TV2 klo 7.45 tai FST5 klo 10.30.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider