Header image
Text background bars
log

Itäsaamelainen atlas  julkaistaan Siidassa (Inari) 03.02.2011 klo 15.00    

Tieteellinen osuuskunta Lumimuutos (Snowchange Cooperative) julkaisee yhteistyössä Saamelaisneuvoston ja kolttasaamelaisjärjestö Saa’mi Nu’ettin kanssa ”Itäsaamelaisen atlaksen” (Eastern Sámi Atlas) Siidassa (Inari)
03.02.2011 klo 15.00.

Tapahtuma kestää klo 19.00 asti. ”Itäsaamelainen atlas” (Eastern Sámi Atlas) on 11 vuoden tutkimustyön tulos Kuolan niemimaalla ja Suomen koltta-alueilla.

Se on ensimmäisiä Suomessa julkaistuja kirjoja, jossa sovellettiin yhteisöpohjaista tieteellistä metodia. Käytännössä se tarkoitti, että mukana olleet saamelaisyhteisöt asetettiin kanssatutkijoiksi prosessin aikana. Saamelaiset ovat olleet teoksen joka vaiheessa mukana. Kirjan kieli on englanti. Tavoitteena on kääntää se koltaksi ja muille paikallisille kielille.

Tuloksena on 334-sivuinen neliväri-­ ja mustavalkokuvin kuvitettu teos, jossa on yli 60 karttaa. Mukana on myös lauluja, runoja, maalauksia ja muuta saamelaista kulttuuria. Tutkimuksessa on hyödynnetty etnografisia aineistoja, aiempia tutkimuksia, laajoja kenttämatkoja vuosien 1999-­2010 aikana sekä saamelaisten omaa näkökulmaa.

Suurin osa aineistosta on ennenjulkaisematonta. Kansainvälisesti tunnustetut Kuolan niemimaan tutkijat, Paul Fryer (Itä-­‐Suomenyliopisto), Leif Rantala, Julian Konstantinov (Tromssön yliopisto) sekä Sergey Zavalko (Murmanskin valtion teknillinen yliopisto) ovat kirjoittaneet teokseen esseet. Kirjan pääkirjoittajat Tero ja Kaisu Mustonen ovat kansainvälisesti tunnettuja arktisen alkuperäiskansatutkimuksen kärkinimiä.

”Itäsaamelainen atlas” (Eastern Sámi Atlas) kertoo Saamenmaan itäosista tavalla, jota ei ole ennen koettu. Pitkään tuntematon Kuolan niemimaan saamelaisten maankäyttö ja perinne saavat sijansa. Samoin nykyajan ilmiöt, kuten obsina-­ heimoyhteisöiden aika ja kansainvälisten kaivosyhtiöiden tunkeutuminen Kuolan erämaaosiin käsitellään ensi kertaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider