Header image
Text background bars
log

Näätämöjoen smoltit vaarassa?

Kirkkoniemeläinen pääosin australialaisomistuksessa oleva kaivosyhtiö Sydvaranger Gruve AS käyttää kiisteltyä Magnafloc 1707 –nimistä kemikaalia louhintajätteensä saostamiseen. Norjan ilmasto- ja saastehallinto (Klif) myönsi luvan em. kemikaalin käyttämiseen 1.11.2010 määräaikaisesti 18 kuukaudeksi. Yhtiöllä on myös lupa syytää neljä miljoonaa tonnia louhintajätettä suoraan Kirkkoniemen vieressä sijaitsevan Bokfjordenvuonon pohjaan.

Lohitutkija Eero Niemelä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta pelkää, että myrkyt saattavat tappaa Näätämöjoen smoltteja eli lohenpoikasia, jotka vaeltavat joesta Varanginvuonon kautta Barentsin merelle. Matkallaan ne joutuvat uimaan halki alueen, jonka merieliöstöön vaikuttaa tämä kaivokselta tuleva kemikaali.

Norjan Merentutkimuslaitoksen tutkijan mukaan Magnafloc 1707 on voimakas myrkky, joka todennäköisesti rikastuu eliöstössä ja näin sillä on lohenpoikasten käyttämän ravinnon kautta vaikutusta niiden selviytymiseen.

Lapin Ely-keskuksen Matti Hepola, jonka vastuualueina ovat ympäristö ja luonnonvarat, arvelee, että asia tulee esille suomalais-norjalaisessa rajavesikomission kokouksessa marraskuussa ja lupaa, että Suomessa tullaan seuraamaan tilannetta.

Me Näätämöjoen vaikutusalueen asukkaat olemme luonnollisesti kauhuissamme tästä uudesta uhkasta, joka kohdistuu joen muutenkin vähentyneeseen lohikantaan.

Yksi kommentti

  1. avatar pasanen
    Julkaistu 10.5.2011 kello 18.52 | Ikilinkki

    Mitähän tilanteen seuraaminen oikein tarkoittaa/hyödyttää? Siinä vaiheessa kun jotakin havaitaan, kaikki on jo myöhäistä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider