Header image
Text background bars
log

Lapsiasiat puhuttivat Saa´mi Nue´ttin hallitusta

Saa´mi Nue´ttin hallituksen viidennen kokouksen vuodelle 2010 piti olla talousasioita käsittelevä pikakokous, mutta toisin kävi.
Vasta käynnistynyt Sevettijärven kielipesätoiminta ja ensi vuoden tavoitteiden pääteema olivat kokouksen 14.10. polttavimmat aiheet.
Kielipesätyöntekijä Katja Sanila osallistui kokoukseen kertomalla kielipesän kuulumisia ja hallitus keskusteli mm. sijaisjärjestelmän kehittämisestä sekä vuoden 2011 osallistujamääristä.
Kielipesätoiminta on lähtenyt käyntiin hienosti niin työntekijän kuin kielipesässä käyvän lapsen vanhemmankin näkökulmasta, ja seuraavaksi kiikarissa onkin kielipesän avoimien ovien päivä. Tuolloin ovat niin alle kouluikäisten lapsien vanhemmat kuin muutkin asiasta kiinnostuneet tervetulleita tutustumaan Sevetin kielipesään. Toivomme, että mahdollisimman moni vanhemmista käyttäisi mahdollisuuden tukea koltansaamenkielen siirtymistä hyväkseen, ja toisi lapsensa kielipesään.

Sevetissä järjestetty kolttakulttuuriviikko aiheenaan kieli poiki pian julkaistavan julkilausuman, josta hallitus myös keskusteli.
” Niin kauan kuin yksikin kolttasaamelaislapsista oppii koltansaamea, elää kieli, jatkuu eläminen. Päätös kuunnella, oppia koltansaamea, nuorena tai vanhana, vahvistaa meidän henkeämme, antaa meille kansana ja sen jäseninä enemmän aikaa. Kielessämme on kaikki se tieto siitä, mitä ja ketä olemme ja mikä maailma on. Tämä tieto on taito, kyky pysyä hengissä”, lausutaan julkilausumassa.
“Kun on saanut kaksikielisyyden ja koltansaamen kielen lahjaksi, niin tämän lahjan eteenpäin siirtäminen on jokaisen velvollisuus. Jokaisessa kielen osaajassa on opettaja. Koltansaamen kielen säilyttäminen ja kehittäminen on jokaisen kolttasaamelaisen asia”, julkilausuma kiteyttää.

Hallituksessa istuu kolme pienten lasten äitiä, joten koltansaamen kielen ja kulttuurin siirtämisen kysymykset sukupolvelta toiselle ovat hyvin akuutteja ja käytännöllisiä kysymyksiä.
Niinpä hyvin äkkiä vuoden 2011 teemaa pohtiessamme virisi ajatus lasten nostamisesta toimintamme keskiöön. Tulemme kehittämään toimintaa lapsille, mutta myös toimintaa, joka tukee vanhempia kielen ja kulttuurin siirtämisessä. Muun muassa kahden koltansaamenkielisen kielipesätoiminnan tukeminen ja perheleirit
ovat siis yhdistyksemme työn kohteina tulevana vuonna.

Samalla kävimme läpi kuluneen vuoden toimia, ja itsekin yllätyimme: paljon on kyllä tapahtunut! Nettisivujen julkaisu, kaksi kolttakulttuuriviikkoa, kielipesätoiminnan käynnistyminen Sevettiin, pian julkaistava Itäsaamen Atlas, mukava määrä lausuntoja ja aloitteita. Ja miten mahtavat tukijoukot meillä onkaan! Kiitos Satu Moshnikoff, Lumimuutos Osuuskunta, Eino Koponen ja monet, monet muut! Tästä on hyvä jatkaa!

4 kommenttia

 1. avatar Hely Johanna
  Julkaistu 2.11.2010 kello 16.23 | Ikilinkki

  Teette uraauurtavaa ja tärkeää työtä, josta kaikki kunnioitukseni.
  On kuitenkin lukuisa joukko jo täysi-ikäisiksi tulleita kolttanuoria, jotka eivät kuulu kolttien vaaliluetteloon, eivät myöskään saamelaiskäräjien vaaliluetteeloon. Vanhempansa eivät ole aikanaan ymmärtäneet, että maininta saamelaisuudesta pitää olla jossakin kirjoilla ja nyt nuoret eivät tiedä, missä, miten ja minne ilmoittautua.
  Tieto ei kulje, kukaan ei vastaa, kukaan ei “tiedä”.
  Nuorille tulee kuitenkin antaa mahdollisuus ja tietoa kolttien yhteisöllisyydestä, kuten esim. kyläkokouksista ja vaaliluetteloon ilmoittautumisesta.
  En keksi muutakaan instanssia, kuin kolttien omat yhteisöt, jotka voisivat korjata nämä asiat.

  Hyvää jatkoa toivotellen
  hjk

 2. avatar paula feodoroff
  Julkaistu 2.11.2010 kello 18.11 | Ikilinkki

  Kiitos Sadulle uutterasta uutisoinnista ja hienoista kuvista.Kommentointini ei ole onnistunut pitkään aikaan.Eki vähän jakoi valistusta,katsotaan miten muorin käy.

 3. avatar Satu Moshnikoff
  Julkaistu 4.11.2010 kello 19.08 | Ikilinkki

  Kiitos Helylle huolenpidosta! Mainitsemistasi asioista on puhuttu kyläkokouksissa ja kolttaneuvostojen kokouksissa, mutta nykyinen kolttalainsäädäntö rajaa äänioikeuden vain koltta-alueella asuville koltille. Epäkohta, jota on pyritty korjaamaan, muttei vielä ole onnistuttu.

  Paula, kiitos kiitoksista! Mukava huomata, että uutisiamme seurataan. Se innostaa jatkamaan. Toivon mukaan kommentointisi onnistuu jatkossa!

 4. avatar Pauliina Feodoroff
  Julkaistu 4.11.2010 kello 20.20 | Ikilinkki

  Kolttien kyläkokouksen toiminnasta löytyy lisätietoa esimerkiksi tältä sivustolta kohdasta Koltat- hallinto. Kolttien kyläkokous on aina kaikille avoin tilaisuus, eli nuoret ja vanhat ovat tervetulleita niihin osallistumaan, yleensä kokouksista informoidaan mm. paikallislehti Inarilaisessa.
  Saamelaiskäräjävaaliluetteloon ilmoittautuminen tapahtuu Saamelaiskäräjien kautta, paras tieto ja taito asian neuvomiseen löytyy sieltä. Esimerkiksi Norjassa on ollut valtavan paljon myös keski-ikää lähestyviä ihmisiä, jotka vasta viime vuosina ovat saaneet tietää olevansa saamelaisia ja osana identiteettinsä vahvistamista halunneet rekisteröityä saamelaiskäräjävaaliluetteloon. Eli toimintamalleja ja neuvoja kyllä on olemassa, tarvitsee vain olla jonkun verran omaa aktiivisuutta.
  Mitä tulee kulttuurin itselleen takaisin palauttamiseen, se on meille jokaiselle valtavan suuri, elämän mittainen henkilökohtainen työ. Yksi kanava tähän kolttayhteisöön “paluuseen” voi olla vaikkapa Saa´mi Nue´ttin jäsenyys: järjestämme joka vuosi tapahtumia, kuten nuorten leirejä ja kolttakulttuuriviikkoja. Tällä hetkellä Saa´mi Nue´tt on myös ainoa taho, joka jakaa tietoa kolttakulttuurista ja kolttien tapahtumista internetin välityksellä. Emme ole kuitenkaan kolttia virallisesti edustava taho, se on kolttien kyläkokous ja luottamusmies. Pienenä yhdistyksenä, niin henkilö- kuin taloudellisilta resursseiltaan, pyrimme keskittämään voimavaramme kulttuurin ydintoimia varjeleviin toimiin, tällä hetkellä kieleen ja maastotietoon.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider