Header image
Text background bars
log

Kielipesä aloitti Sevettijärvellä

Koltankielinen kielipesäkerho aloitti eilen toimintansa Sevettijärvellä. Kielipesän työntekijä Katja Sanila kertoi, että silloin kun kielipesälle haettiin rahoitusta, lapsia oli ilmoittautunut neljä kokopäiväistä ja yksi iltapäivä-lapsi. Nyt kun kielipesä käynnistyi kaksi lasta on jäämässä pois sen takia, että kylässä liikkuva huhu kertoo kotihoidon tuen loppuvan, jos perheestä tuodaan lapsia kielipesään.

Saaʹmi Nueʹttin varapuheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio painottaa, että kielipesä haluttiin järjestää kerhomuotoisena juuri sen vuoksi, että tukien menetyksiltä vältytään. Sevettijärven koltankielinen kielipesäkerho on perheille täysin maksuton ja sen puitteissa lapset myös kuljetetaan kerhoon ja sieltä kotiin.

”Kielipesä on päivittäin auki klo 8.00-16.00. Lapset voivat tulla sinne joka päivä tai muutamana päivänä viikossa koko päiväksi tai osaksi päivää, kunhan ilmoittavat minulle,” Katja Sanila sanoo.

Äitinä Tiina Sanila-Aikio sanoo olevan tärkeää samanikäisten lasten saada toimia keskenään, jolloin koltan kieltä käytetään leikkiessä luonnollisella tavalla. ”Jos kerhossa on vain yksi lapsi, kenen kanssa hän puhuu?” kyselee Sanila-Aikio. ”Toivottavasti vanhemmat pian rohkaistuvat tuomaan lapsensa kerhoon, jotta toiminta voi jatkua joulun jälkeenkin, kun rahoitus on järjestyksessä,” hän jatkaa.


Kielipesän työntekijä Katja Sanila on palannut maailmalta juurilleen Sevettiin.

 

Ǩiõllpieʹss alttii Čeʹvetjääuʹrest

Sääʹmǩiõllsaž ǩiõllpieʹsskerho alttii jåhtta Čeʹvetjääuʹrest. Ǩiõllpieʹzz reâugglaž Katja Sanila cieʹlǩi, što teʹl ko ǩiõllpieʹzz vääras occeš tieʹǧǧid, ǩiõllpeässa leʹjje pueʹttmen neʹllj obbpeivvsa da õhtt pieʹllpeivvsaž päärnžed. Leâʹša ååʹn ko ǩiõllpieʹss allttii tuâjas, kueʹhtt päärna lie kuâđđjam meädda tõn diõtt, ko siidâst jåått jaškk, što dommhååidtuäʹrjjõs poott, ko mâka päärnaid puuʹtet ǩiõllpeässa.

Saaʹmi Nueʹtt vääʹrrsaaǥǥtuõʹllʼjeei Tiina Sanila-Aikio maainast, što ǩiõllpieʹss raʹjješ kerhon tõn diõtt, što piârri jie mõõnât tuäʹrjjõõzzeez. Čeʹvetjääuʹr ǩiõllpieʹss lij piârrjin määuʹstem da päärnaid jååđtet ǩiõllpeässa da toʹben domoi še.

“Ǩiõllpieʹss lij äävai čiâss 8.00-16.00. Päärna vuäiʹtte pueʹtted tok juõʹǩǩ peeiʹv leʹbe muäʹdd peeiʹv neäʹttlest obb peeivaž leʹbe pieʹll peeivaž, ko pâi iʹlmmte muʹnne ouddǩiõʹtte”, Katja Sanila ceälkk.

Tiina Sanila-Aikio särnn, što suʹnne jeännen lij aaibâs vääžnai, što suu nijdd vuäǯǯ siõrrâd õõutsââʹjest jeeʹres päärnaivuiʹm. “Ko päärna seäʹrre kõskkneez, sääʹmǩiõl ââʹnet luâđlaž vueʹjjest”, son ceälkk da kââčč: “Ko nijddan lij õhttu siõrrmen, ǩeäin son maainast teʹl?” “Väimmstan tuäivam, što puärraz pooutče päärneez ǩiõllpeässa, što tõt vuäitt juäʹtkkjed rosttov mâŋŋa še, ko meeʹst kuuitâǥ lie teäʹǧǧ tõn vääras!” son võl juätkk.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider