Header image
Text background bars
log

Ensimmäisestä maastoon järjestetystä kolttakulttuuriviikosta jäi koukkuun kieltä ja tarinoita, mutta ei lohia

Saa´mi Nue´tt järjesti 16.-19.7. Näätämönjoella kolmannen kolttakulttuuriviikon yhdistettynä nuortenleiriin, aiheenaan lohestus. Pitkään ajatuksena kytenyt tavoite löytää vaihtoehtoisia oppimismuotoja koltansaamen kielelle toteutui tässä pilottileirissä, jonka kielimestareina ja opettajina toimivat Jouko Moshnikoff ja Vladimir Feodoroff. Koko elämänsä Näätämönjoella kulkeneet miehet kertoivat, niin koltaksi kuin suomeksi, lukemattomia kertomuksia tuleville kalastajille aiemmin rantoja kulkeneista, ja jakoivat omaa tietämystään siitä, millainen on Näätämönjoki. Lisäjännitystä tilanteeseen toi inarinsaamelainen kova kalamies, Näätämönjokeen vasta tutustuva Leo Aikio. Pääsimme seuraamaan vaikuttavia keskusteluja, kun Leo omalla kalavedenlukutaidollaan aprikoi parhaita ottipaikkoja Vladimirin ja Joukon myhäillessä vieressä.

Leiri löysi paikkansa Pyöreään suvantoon Vladimirin kalakämppään, jonka rakennustyöt hän on kypsässä 18-vuotiaan iässä aloittanut. Sääskisin kesä sitten vuoden 2000 takasi sen, että paikoillaan ei kauaa pysytty. Vaaput, lusikat, lipat sekä perhot lentelivät, tärppejäkin oli, mutta alamittarajan ylittävää kuningaskalaa ei rannalle asti kukaan kovasta yrityksestä huolimatta saanut.

Totesimme, että tämä kielen siirtämis- ja oppimismetodi on mitä parhain käytettäväksi myös tulevaisuudessa, ja sen edelleen kehittäminen vastaamaan erilaisia maastokohteita tai aihepiirejä on paikallaan. Sääolosuhteiden arvaamattomuudesta huolimatta maastosanaston ja -tarinoiden tallennus myöhempää käyttöä varten oli osa reissua, ja siitä vastasi onnistuneesti ammattitaidolla Antti Tenetz. Tapahtuman rahoittajia ovat Saamelaisneuvosto, Saamelaiskäräjät sekä Lumimuutos Osuuskunta.

Kiitokset kaikille leirin osallistujille ja opettajille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider