Header image
Text background bars
log

In memoriam metropoliitta Johannes

Kolttakansa muistaa lämmöllä poisnukkunutta metropoliitta Johannesta. Hän tuli meille tutuksi ja hyväksi ystäväksi toimiessaan 10 vuotta Lapin piispana ja Helsingin metropoliittana 1970-luvulla. Tunsimme, että hän suhtautui meihin suurella lämmöllä ja puhui puolestamme.

Näätämöjoen vedenpyhitysjuhla sai alkunsa hänen ollessaan Lapin piispana. Nyt tästä alun perin yksipäiväisestä vedenpyhitysjuhlasta on kasvanut kolmipäiväinen Pyhän Trifonin pyhiinvaellus, jota viettävät vuosittain elokuussa kolttakansan jäsenet kolmesta maasta ystävineen.

Paitsi hengellisistä asioista metropoliitta Johannes huolehti myös maallisemmista tarpeistamme muun muassa lahjoittamalla Sevettijärven koululle pianon vuonna 1980. Varoja pianon hankkimiseen metropoliitta keräsi järjestämällä kodissaan kolttailtoja. Niistä kertyi peruspääoma, johon muutamat yksityiset runsaskätiset lahjoittajat antoivat loput.  – Kun Sevetin koulu piti toukokuussa 1981 ensimmäistä leirikouluaan Helsingissä, metropoliitta kutsui meidät kaikki vieraakseen Liisankadulle. Se on elämys, jonka me mukana olleet opettajat ja oppilaamme muistavat aina.

Ollessaan ortodoksisen kirkon päämiehenä vuosina 1987-2001 arkkipiispa Johannes jatkoi käyntejään kolttakansan luona. Hän oli aina odotettu vieras, joka otettiin vastaan sekä hengellisenä johtajana että kansamme suurena ystävänä. Viimeisen kerran kolttakansa tapasi hänet Sevettijärvellä Kolttien asuttamisen 50-vuotisjuhlassa vuonna 1999.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider