Header image
Text background bars
log

Kyläpajan ja kesänäyttelyn avajaiset

Tänään avattiin virallisesti Sevettijärven koululla kyläpaja ja sen yhteydessä oleva käsityö- ja valokuvanäyttely. Avajaisiin oli saapunut yli 30 henkeä etupäässä kyläläisiä, mutta oli viesti ehtinyt kiiriä jonkun matkailijankin korviin.

Pajaisäntä

Saamelaisalueen koulutuskeskus, Kolttakulttuurisäätiö ja Kulttuurirahaston työryhmä palkkaavat  kesäkuukausien ajaksi nk. pajaisännän, jonka kanssa paikkakuntalaiset voivat tulla kyläpajaan tekemään esim. talven kursseilla keskeneräisiksi jääneitä töitään tai muita töitä, joiden tekemiseen tarvitaan pajan työkoneita. Pajaisäntä myös valvoo käsityönäyttelyä. Sekä kyläpaja että näyttely ovat avoinna keskiviikosta lauantaihin klo 11-18.


Avajaisvieraiden ikäjakauma oli melko laaja, mutta kaikki olivat yhtä kiinnostuneita näkemästään ja vaihtoivat vilkkaasti mielipiteitä.

Matkailijat

On tarkoitus, että kyläpaja voisi tarjota myös matkailijoille mahdollisuuden tehdä jonkin pienen, yksinkertaisen esineen luusta tai puusta pajaisännän ohjauksessa. Työstä joudutaan perimään pieni maksu, jotta pajalle voidaan hankkia uusia materiaaleja käytettyjen tilalle. Käsityönäyttelyn yhteydessä voidaan järjestää maksullisia työnäytöksiä matkailijaryhmille, kun niistä sovitaan etukäteen pajaisäntä Arttu Niemenmaan (050 4433 022) tai Kolttakulttuuri yli rajojen projektikoordinaattori Marja Suojoki-Gauriloffin (040 7243 815) kanssa.


Taidokasta perinnekäsityötä kolttanuoren tekemänä.

Kesänäyttely

Kesänäyttelyn rakensi Kolttakulttuuri yli rajojen projektin uunituore projektityöntekijä Tanja Sanila ensimmäisenä työtehtävänään. Näyttelyssä esitellään perinteisiä kolttakäsitöitä esinein ja valokuvin. Myös talven kurssien satoa on nähtävänä sekä periteisten käsitöiden muodossa että nuoren polven uudistamina tuotteina. – Materiaaleina on käytetty etupäässä luonnontuotteita eli lampaanvillaa, poronnahkaa sisnana ja karvanahkana, männyn ja koivun juuria, luuta, puuta ja tuohta sekä helmiä ja verkaa.


Vielä muutaman viikon ajan voi kyläpajan pihalla nähdä venekurssilaisia viimeistelemässä veneitään, joiden tekeminen aloitettiin helmikuussa mäntyjen kaadolla.

Kuvat Satu Moshnikoff

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider