Header image
Text background bars
log

Kansliapäälliköt tutustuivat koltta-asioihin

Ennen juhannusta kolttien luottamusmies Veikko Feodoroff ja puistonjohtaja Pirjo Seurujärvi Kolttakulttuurisäätiön edustajana kävivät Helsingissä selvittämässä kolttien asioita kuudelle eri ministeriön kansliapäällikölle, jotka valtiosihteeri Raimo Sailas oli kutsunut koolle. Paikalla oli asiantuntijana myös ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka, entinen Lapin maaherra, vaikka koltta-asiat eivät hänen ministeriölleen varsinaisesti kuulukaan.

Monet kansliapäälliköistä kuulivat nyt ensi kerran saamelaisuudesta ja etenkin kolttakulttuurista. He olivat hyvin kiinnostuneita ja suhtautuivat kolttien ongelmiin myönteisesti, sanoi Veikko Feodoroff.

Valtiosihteeri Sailas totesi, että kolttakulttuurin tarvitsemat varat ovat valtion budjetissa niin mitätön summa, ettei se merkitse mitään. On vain pystyttävä selvittämään, mihin ministeriöön summa kanavoidaan budjettineuvotteluissa, koska kolttien asioiden hoito jakaantuu monen eri ministeriön kesken. Niistä vastaavat nyt mm. maa- ja metsätalousministeriö, valtionvarainministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö ja oikeusministeriö.

Lapin ELY-keskuksen tehtäväksi annettiin selvittää koltta-asioiden hoito nykyisellään ja miettiä, minkä yhden ministeriön alaisuuteen kolttien asiat voitaisiin siirtää kokonaisuudessaan.

Tapaamisessa oli puhetta myös kielipesistä, joiden rahoitus oli pudonnut pois valtion budjettiehdotuksesta. Veikko Feodoroff kertoo kansliapäälliköiden olleen sitä mieltä, että kielipesät ovat niin tärkeitä koko Suomen kannalta, ettei niiden toiminta saa olla rahasta kiinni.

Ja kuten olemme jo aiemmin saaneet lukea Saaʹmi Nueʹttin uutisista niin koltansaamenkielisen kielipesän rahoitus on järjestyksessä, joten se voi aloittaa toimintansa Sevettijärvellä ensi syksynä.


Ivalon koltansaamen kielipesän lapsia nauttimassa Ritva Kytölän kanssa valmistamiaan perinneruokia viime marraskuussa.

Kuva Pirjo Semenoff

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider