Header image
Text background bars
log

Näätämöjoen kalastuksen rajoitustoimet

Tänään pidetään Sevettijärvellä informaatiotilaisuus, jossa kerrotaan norjalaisten ja suomalaisten yhteisneuvottelujen tuloksena aikaansaaduista lohenkalastuksen vapaaehtoisista rajoitustoimista.

NEUVOTTELIJAT

Näistä vapaaehtoisista rajoituksista on sovittu Norjan ja Suomen Näätämöjoen kalastusta koskevassa yhteistyökokouksessa 2.6.2010, jonka oli kutsunut koolle Lapin ELY-keskus. Läsnä olivat Suomesta kokoonkutsujan puolesta Kare Koivisto, Kolttien kyläkokousta edustivat kolttien luottamusmies Veikko Feodoroff ja Tapio Kiviniemi, Näätämöjoen kalastajia edusti Juhani Porsanger ja Metsähallitusta Markku Seppänen. Norjasta paikalla oli kolme Neidenelva Fiskefelleskapin edustajaa Roy Mikkola, Jan-Kåre Sivertsen ja Magnar Arvola. Tulkkina oli Anne Sikanen. 

Todettiin, että nykyinen Näätämöjoen kalastussääntö ei suojele ja turvaa riittävästi joen lohikantoja. Sääntöneuvottelut vievät aikaa usean vuoden ajan ja niiden aloittamisesta ei ole virallisesti sovittu. Sen sijaan vesialueen omistajat ja kalastusoikeuden haltijat voivat säädellä kalastusta omilla vesialueillaan eli antaa sääntöä tiukempia määräyksiä. Koska lohikantojen lisääminen ja suojelu edellyttää nopeita toimia ja nykyisen kalastussäännön tiukentamista molemmin puolin rajaa, päätettiin keskinäisin neuvotteluin rajoittaa kalastusta. 

NORJA

*Käpäläpyyntiin tulee saaliskiintiö, jonka suuruus voisi olla noin 1000 kg.

*Naaraslohet, joiden pituus on yli 60 cm lasketaan vapaiksi 1.8. alkaen.

*Selvitetään mahdollisuutta siirtää käpälällä pyydettyjä naaraslohia könkään yläpuolelle ja ne merkittäisiin sekä siirrettäisiin 10 km ylävirtaan.

* Turistien vapakalastus loppuu 15.8. sillan yläpuolella. Paikalliset voivat kalastaa muuta kalaa elokuun loppuun myös sillan yläpuolella. Turistikalastuksen saaliskiintiö on 2 kalaa/vuorokausi. Saa käyttää vain yhtä vapaa. Kalastusluvan hintaa on nostettu ja kalastajat velvoitetaan ilmoittamaan saaliinsa. Kalastaja joutuu maksamaan 200 kruunun panttimaksun, jonka hän saa takaisin tehtyään saalisilmoituksen. 

SUOMI

*Lohen verkkopyynti lopetetaan 10.8. alkaen.

*Viehekalastus (turistit ja paikalliset) lopetetaan 20.8. alkaen.

*Verkkopyyntiin asetetaan lisärauhoituspäivä torstaista perjantaihin.

*Yli 60 cm:n pituiset naaraslohet vapautetaan 1.8. alkaen

Suomen puolen verkkokalastusrajoitukset tulevat voimaan, mikäli käpäläpyyntiin asetetaan saaliskiintiö.

*Suomen puolella turistikalastusta säätelee Metsähallitus. Turistikalastus loppuu 20.8., lupia myydään rajoitetulle alueelle, jossa on mukana rauhoitusalueita. Kalastaja saa ottaa yhden lohikalan/vuorokausi. Näätämön kylän asukkaat ja muut Inarin kuntalaiset kalastavat kalastussäännön mukaisesti. 

VALVONTA

Suomen puolella valvontaa lohenkalastusalueella suorittaa päätoimisesti 2 henkilöä ja Norjan puolella 3. Metsähallitus valvoo tämän lisäksi muita vesiä. Suomen ja Norjan valvonnan yhteispartiointia kalastusalueella pyritään tehostamaan. Norjan puolella valvojien yhteyshenkilönä on Kristine Jerisjärvi ja Suomen puolella Tapani Vierelä. Metsähallituksen valvonnasta vastaa erätarkastaja Jari Liimatainen. 

Näillä jo kuluvana kesänä voimaan tulevilla rajoituksilla pyritään siihen, että lohta riittäisi kalastettavaksi vielä tulevillekin sukupolville.

Kuva Satu Moshnikoff

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider