Header image
Text background bars
log

Kolttien Perinnetalo Sevettijärvellä auki joka päivä

Viime kesäksi uudistunut Kolttien Perinnetalo keskellä Sevettijärven kylää on kesällä avoinna joka päivä klo 9-17 syyskuun puoliväliin saakka. Perinneoppaina toimivat käsityömestari Mateleena Fofonoff ja Jarno Mäki. Heidän lisäkseen Perinnetalossa työskentelee neljä sevettiläistä nuorta Anna-Katariina Feodoroff, Almira Gerasimoff, Minna Heimonen ja Tinja Semenoff kuukauden ajan kukin.

Perinnetalo on alkuperäinen sotien jälkeen rakennettu kolttakoti, joka tyhjäksi jäätyään siirrettiin Kirakkajärveltä kylän keskelle. Sen pihapiirissä on aittarakennus sekä muutama vuosi sitten valmistuneet katrillilava ja perinteinen ulkouuni. Lammen rantaan Perinnetalon läheisyyteen on rakennettu petsamonaikainen kesäpaikka tupineen ja varastoineen. Nämä kaikki tulevat olemaan osa myöhemmin rakennettavaa Kolttakulttuurikeskusta, jonka toteuttamiseksi on perustettu Kolttakiulttuurisäätiö vuonna 2008.


Perinnetalossa myydään mm. koltankielistä kirjallisuutta ja perinnekäsitöitä. Minna ja Tinja asettelevat myyntiin tuotuja käsitöitä seinälle ja Jarno luetteloi ne.


Aitan näytöllä näkyy petsamonaikaista talvikalastusta vanhojen verkkojen ja nuotta-pyydysten edessä.


Vuoden 2006 hirsikurssilaiset rakensivat vanhojen piirrosten ja mittojen avulla Perinnetalon lammen rantaan kesäpaikan pirtin ja aitat, jotka aikanaan tulevat kuulumaan Kolttakulttuurikeskuksen ulkomuseoalueeseen.

Kuvat Satu Moshnikoff

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider