Header image
Text background bars
log

Tervehdys kaikille!

Saa’mi Nue’ttin hallituksen toinen kokous tälle vuodelle pidettiin eilen 3.6. Koko hallitus oli puhelimitse läsnä eri puolilta Suomea.

Tämä oli ensimmäinen kokous, johon itse henkilökohtaisesti pääsin osallistumaan täältä Helsingistä käsin ja täytyy riemuiten todeta, että yhdistyksellämme on mahtava draivi päällä sekä upeita ja tärkeitä projekteja ja tapahtumia käynnissä. Seuraavaksi käyn läpi muutamia näistä.

Tässä kokouksessa eniten keskustelua herätti kolttakulttuuriviikon ja kolttanuortenleirin järjestelyihin liittyvät seikat. Tarkoitus on, että osallistujat oppivat maasto- ja luontotuntemusta kulkien ja yöpyen Näätämöjoella lohestuksen merkeissä. Laskelmien mukaan pitäisi olla hyvä lohestusvuosi edessä. Kulttuuriviikon/nuortenleirin erikoisuus on kokeilu, jossa perinnetietoa siirretään tiedonkantajilta tiedonkerääjille, eli tässä tapauksessa poromiehiltä nuorille. Tämä kaikki myös dokumentoidaan. Sovittiin, että paras ajankohta kulttuuriviikon/leirin järjestämiseksi on heti heinäkuun puolen välin jälkeen.

Tämä projekti on siis pilotthanke, jossa halutaan aloittaa ja rohkaista erityisesti kolttasaamelaisten poro- ja erämiesten ylivertaiseen perinnetietoon pohjautuvan maastotuntemuksen siirtämistä uusille sukupolville. Koettiin tärkeäksi, että kielen ja kulttuurin siirtäminen ei jäisi vain koulun ja kielipesän vastuulle.

Marja Suojoki-Gauriloff osallistui kokoukseemme ja kertoi Kolttakulttuuri yli rajojen -hankkeen etenemisestä. Se on suuribudjettinen Interreg-hanke yhdessä Norjan kanssa ja siihen liittyy valtavan hienoja suunnitelmia seuraavaksi 2,5 vuodeksi. Esimerkiksi kansainvälinen kieliseminaari koltankielen elvyttämiseksi on tekeillä syksylle 2011. Hankkeeseen on tällä hetkellä haussa määräaikainen projektityöntekijä! Hakuaika päättyy 10.6. eli vielä ehtii jättää hakemuksen sisään. Lisätietoa www.sogsakk.fi

Kokouksessa todettiin myös, että lausunto koltansaamenkielisen ohjelmatuotannon lisäämikseksi YLE Sámi Radiossa on lähtenyt ja se tullaan myös julkaisemaan sivuilllamme. Minna selvitti koltanfontti- ja näppäimistöajuriasian edistymisestä. Tärkeää on, että selvitetään tarkoin millainen näppäimistöajurin pitäisi olla, jotta pystymme tarjoamaan jäsenillemme parhaan mahdollisen käytettävissä olevan ratkaisun. Asia siis etenee. Lisäksi Pauliina kertoi useista Lumimuutos-osuuskunnan kanssa tekeillä olevista yhteistyöprojekteista. Näistä varmasti kuulemme pian lisää.

Iloisia kuulumisia saimme lukea ja katsella nuortenblogin matkakuvina ja kertomuksena Sevetin koululaisten luokkaretkeltä Turkkiin. Hallitukselta kiitosta tuli aktiivisille nuorillemme, jotka blogia päivittävät. Useampikin nuori mahtuisi mukaan! Palkituille yllätykset ovat tulossa.

Lopuksi ideoimme kursseja, joita tulemme esittämään SAKK:lle vuoden 2011 ns. “1200”-kulttuurikursseiksi. Mainittiin mm. materiaalinhankintaan liittyviä kursseja kuten kalannahan ja peskinahkojen käsittelykurssit, sekä paikannimistökurssi. Hyviä ideoita varmasti myös vastaanotetaan jäseniltämme, mailaa i...@saaminuett.fi.

Päätimme myös, että hallitus pitää seuraavan kokouksen juuri ennen juhannusta, tällä kertaa ihan kasvotusten. Toivottavasti pääsemme kaikki osallistumaan.

Vielä suuri kiitos yhdistyksemme puuhanaisille! On suuri ilo ja kunnia olla tässä mukana.

Yksi kommentti

  1. avatar Satu Moshnikoff
    Julkaistu 4.6.2010 kello 16.57 | Ikilinkki

    Kâʹl lij šiõǥǥ ko meeʹst lie aktiivlaž nuõrr oummu, kook hoiʹdde Saaʹmi Nueʹtt aaššid! Späʹsseb tiʹjjid!
    Tuäivan, što tij vueiʹttveʹted kaaunõõttâd ouddâl Evvan peeiʹv muâđ muâtti vuâstta!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider