Header image
Text background bars
log

Kielilautakuntaan uudet jäsenet

Saamelainen Parlamentaarinen neuvosto nimesi Rovaniemellä 14.4.10 pitämässään kokouksessa uudet jäsenet kaudeksi 2010-2011 saamen kielilautakuntaan, joka on Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän saamelaisten yhteinen elin. Saamen kielilautakunnan jäsenet edustavat seitsemää saamen kieltä.

Suomesta koltansaamea edustaa Erkki Lumisalmi (varalla Jouni Moshnikoff), inarinsaamea Petter Morottaja (Ilmari Mattus) ja pohjoissaamea Vesa Guttorm (Petra Biret Magga-Vars). – Venäjältä koltansaamea edustaa Zoja Nosova (Irina Tychuk), kildininsaamea Nina Afanasjeva (Nadesha Zolutuhina) ja turjansaamea Nina Mironova (A.F. Zaharov). – Ruotsista pohjoissaamea edustaa Inger Hansson Omma (Marianne Marainen), luulajansaamea Per Anders Vannar (Gun Aira) ja eteläsaamea David Jonasson (Sigrid Stångberg). – Norjasta pohjoissaamea edustaa Rolf Olsen ( Tor Magne Berg), luulajansaamea Heidi Andersen (Sigmund Johnsen) ja eteläsaamea Lena Kappfjell (Jorar Thomasson).

Saamen kielilautakunnan yhtenä tehtävänä on myöntää apurahoja kieli- ja kirjatyöhön. Muun muassa uusimmat koltansaamenkieliset kirjat “Koltansaamen koulukielioppi” ja “Kuvitettu käsityösanasto suomi-koltta” saavat kiittää ilmestymisestään kielilautakunnan taloudellista tukea.

 
Saamen kielilautakunta tuki näiden kirjojen julkaisemista apurahoilla.
Sääʹmǩiõll-luʹvddkåʹdd uuʹdi veäǩǩtieʹǧǧid tääi ǩeeʹrji vääras.

 

Ođđ vuässla ǩiõll-luʹvddkådda

Saaʹmi Parlamenttlaž suåvtõs nõõmti Ruäʹvnjaarǥâst 14.4.10 õnnum såbbrest ođđ suåvtõsneeʹǩǩid sääʹmǩiõll-luʹvddkådda eeʹjjid 2010-2011. Ǩiõll-luʹvddkåʹdd lij Lääʹddjânnam, Ruõcc, Taarr da Ruõššjânnam saaʹmi õhttsaž organ da tõn vuässla eettkâʹstte čiččâm jeeʹres sääʹmǩiõllâd.

Lääʹddjânnmest nõõmteš Erkki Lumisalmi (vääʹrrooumžen Jouni Moshnikoff) nuõrttsääʹmǩiõl beäʹlnn, Petter Morottaja (Ilmari Mattus) aanarsääʹmǩiõl beäʹlnn, Vesa Guttorm (Petra Biret Magga-Vars) tâʹvvsääʹmǩiõl beäʹlnn. – Ruõššjânnmest nõõmteš Zoja Nosova (Irina Tychuk) nuõrttsääʹmǩiõl beäʹlnn, Nina Afanasjeva (Nadesha Zolutuhina) ǩilddsääʹmǩiõl beäʹlnn, Nina Mironova (A.F. Zaharov) tââʹrjsääʹmǩiõl beäʹlnn. – Ruõccâst nõõmteš Inger Hansson Omma (Marianne Marainen) tâʹvvsääʹmǩiõl beäʹlnn, Per Anders Vannar (Gun Aira) luulajasääʹmǩiõl beäʹlnn da David Jonasson (Sigrid Stångberg) saujjsääʹmǩiõl beäʹlnn. – Taarrâst nõõmteš Rolf Olsen (Tor Magne Berg) tâʹvvsääʹmǩiõl beäʹlnn, Heidi Andersen (Sigmund Johnsen) luulajasääʹmǩiõl beäʹlnn da Lena Kappfjell (Jorar Thomasson) saujjsääʹmǩiõl beäʹlnn.

Sääʹmǩiõll-luʹvddkååʹdd tuâjjân lij jeäʹrbi mieʹldd uʹvdded veäʹǩǩtieʹǧǧid ǩiõlltuâjai da ǩeeʹrji tuejjeem vääras. Ouddmiârkkân mõõnni čõõuč iʹlmstõõvvâm “Sääʹmǩiõl ǩiõllvuäʹppes škoouli vääras” da “Ǩiõtt-tuâjjsaʹnnõs snimldõõǥǥivuiʹm lääddas da säämas” lie vuäǯǯam veäʹǩǩtieʹǧǧid Sääʹmǩiõll-luʹvddkååʹddest.

Yksi kommentti

 1. Julkaistu 10.7.2013 kello 18.55 | Ikilinkki

  Erinomaista saamelaisten suurten kielten yhteistoimintaa.
  Kuitenkin minusta joidenkin pienten saamenkielten edustus on puutteellinen.
  Onko nyt niin tässäkin asiass,että isommat sortaa pienempiä kieliryhmiään,koska puhujia on
  vähän ! Eikö niitä juuri tulisi myös kannustaa
  Lähinnä taitaa olla ruotsalaisten asia hoitaa
  piitimen,uumajan ja muiden pienten saamen kielen
  huolto ja kielipesätyö.Miten on asiat?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider