Header image
Text background bars
log

Saamen käsityökisällikoulutus alkoi Sevetissä

Sevettijärvellä on alkanut viikko sitten 9 kuukauden pituinen työvoimakoulutuksena toteutettava kolttakäsityökoulutus, joka muodostaa osatutkinnon saamenkäsityökisällin ammattitutkinnosta. Siihen hakeuduttiin ELY-keskusten kautta ja sen järjestäjänä on Saamelaisalueen koulutuskeskus.

Koulutus toteutetaan kolmessa noin kolmen kuukauden pituisessa jaksossa. Opiskelun kohteina ovat juurityö, puutyö, huivin solmeilu, tinalanka- ja helmikirjonta sekä tiuhta- ja punontatyöt.

Kurssin aloitti 11 opiskelijaa. Ensimmäinen jakso perehdyttää Matleena Fofonoffin opastuksella kolttien perinteisiin juuritöihin. Tämän aikaan vuodesta juuria ei voi nostaa, mutta opettajalla oli niitä omasta takaa niin paljon, että opiskelu voitiin käynnistää. Koska opintojakso kestää kesäkuun loppuun saakka, juuretkin saadaan nostetuksi, vaikkakin jälkikäteen. ”Juuritöitä tehtyämme tiedämme paremmin, minkälaisia juuria tarvitaan!” totesi eräs oppilas.

Opettaja Fofonoff iloitsi, kun oppilaat ovat niin innostuneita ja aikaansaavia. Työn alla heillä on juurivateja, sokerikkoja, koruja sekä miesten työkalupussin pohjia perinteisten mallien mukaan.

 
Kurssilla on 11 innokasta opiskelijaa, joista kaksi oli muualla kuvaushetkellä.


Männyn juuret liotetaan notkeiksi ennen kuin niitä voidaan alkaa käsitellä.


Muutamassa tunnissa Lauran näppärät sormet punoivat kauniin rintakorun.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider