Header image
Text background bars
log

Vuoden koltta -palkinto Satu Moshnikoffille

Vuoden koltta 2010 palkinnonsaaja julkistettiin tänään Saamelaisalueen koulutuskeskuksen järjestämässä Saamenkieli kultakieli, saamenkieli käyttökieli -seminaarissa.

Vuoden 2010 koltaksi valittiin koltansaamen kirjoituskielen kätilö Satu Moshnikoff. Raskaan sarjan kielityöntekijän taival koltansaamenkielen parissa alkoi nuoren opettajan aloittaessa työtään Sevettijärvellä. Lapset eivät reagoineet hänen opettamaansa mitenkään vaan ”istuivat kuin puujumalat”. Opettaja oivalsi etteivät lapset ymmärrä kieltä jota hän puhuu –suomea. Satu päätti oppia puhumaan kolttaa. Näin syttyi kielityön kipinä, joka on lopulta johtanut kokonaiseen koltansaamen kirjakieleen ja -kielioppiin.

Yhdistys lausuu palkinnonjakoperusteluissaan seuraavaa:

”Koltankielen voimakaksikko Satu ja Jouni Moshnikoff on tehnyt elämänmittaisen työn kielen jatkuvuuden turvaamiseksi. Yhteenhitsautunut parivaljakko Satu Jouninsa kanssa on ymmärtänyt kielemme voiman ja kauneuden aikana, jolloin liian moni meistä piti sen olemassaoloa itsestäänselvyytenä. Satu ja Jouni ovat sisäistäneet syvällisesti paljon ennen meitä muita, että tämä kieli katoaa, jos sitä ei opeteta. ”On tarvittu Jounin pää, josta kieli tulee, ja Sadun kädet, jotka kirjoittavat sen”, muotoilee Satu itse. Nämä kädet ovat kääntäneet kokonaisen puhutun kulttuurin kirjoitettuun muotoon, jolloin meillä on ainakin mahdollisuus kestää paremmin tämän ajan tuulissa. ”

Saa’mi Nue’tt jakoi palkinnon neljättä kertaa. Satu vastaanotti palkintonsa sunnuntaina 24.1.2010 Sevettijärvellä Saa’mi Nue’ttin vuosikokouksen yhteydessä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 

Text background bars
Divider